«Η συζήτηση για το μέλλον να σχετίζεται με τις δημοκρατικές διαδικασίες»
Η δέσμευση για δημοκρατικές και αξιόπιστες διαδικασίες πρέπει να αποτελέσει την απαραίτητη προϋπόθεση της νέας αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, προκειμένου οι πολίτες να συμμετέχουν στις διαδικασίες. Να υπάρχει, δηλαδή, κοινωνική λογοδοσία ως προς τους στόχους, συμμετοχή των πολιτών προκειμένου να μην αποξενώνονται από τις διαδικασίες και να μην ενισχύονται οι φυγόκεντρες, λαϊκιστικές δυνάμεις.
Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της διάλεξης για το μέλλον της Ευρώπης («Where is Europe Going?»), που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Elliott School of International Affairs, του Πανεπιστήμιου George Washington στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να σχετίζεται με τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, καθώς και στη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκαν διάφορες πτυχές της νέας αρχιτεκτονικής, όπως η νομισματική πολιτική (στην οποία συμπεριλαμβάνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, QE), η δημοσιονομική πολιτική και η λειτουργία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ως αυτόματου σταθεροποιητή, αλλά κυρίως το κοινωνικό «αποτύπωμα» που θα πρέπει να έχουν.
Στόχος αυτής της συζήτησης ήταν να προσεγγιστούν και οι μηχανισμοί που θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων. Ωστόσο, έγινε ειδική μνεία στο γεγονός ότι, ανεξαρτήτως των λεπτομερειών της κάθε λύσης, ένα είναι σίγουρο: οι λύσεις που θα προκριθούν θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι υπόκεινται σε αυστηρότερο δημοκρατικό έλεγχο που θα διασφαλίζει και τη νομιμοποίησή τους απέναντι στους πολίτες.