Ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος δεν συνδέεται μονάχα με το κάπνισμα. Η νόσος αυτή, που προσβάλλει το στόμα, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο και το φάρυγγα, συνδέεται επίσης με το ηλιακό φως και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Αρκεί να πούμε ότι, αν και αυτό το είδος καρκίνου δεν έχει υψηλό ποσοστό επιπολασμού, εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών.
Επίσης το ποσοστό αυξάνεται καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και γενικά ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι πιο συνηθισμένος στους άνδρες.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα εγκαίρως, ειδικά επειδή μπορεί να τα μπερδέψουμε με τον κοινό έρπη, τις άφθες ή τις ασήμαντες στοματικές φλεγμονές, που όλοι έχουμε παρουσιάσει κάποια στιγμή.
Το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο με τους μη καπνιστές. Όταν μιλάμε για στοματοφαρυγγικό καρκίνο, όλοι σκέφτονται τους καπνιστές.
«Αν δεν καπνίζω, δεν κινδυνεύω».
Ωστόσο, είτε καπνίζουμε είτε όχι, όλοι μας έχουμε την πιθανότητα να πάθουμε στοματοφαρυγγικό καρκίνο.
Επομένως είναι ουσιαστικό να έχουμε τη σωστή ενημέρωση ώστε να εντοπίσουμε τα συμπτώματα στις πρώτες τους φάσεις.
Στοματοφαρυγγικός καρκίνος: συμπτώματα
Η πλειοψηφία των στοματοφαρυγγικών καρκίνων εξελίσσονται από τα καρκινώματα.
Τα καρκινώματα είναι ένας ειδικός τύπος κυττάρων με τη μορφή λεπτών, επίπεδων φολίδων. Δεν πρόκειται απλώς για άφθες.
Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, που είναι συνηθισμένοι σε στοματικές μολύνσεις, άφθες ή ούλα που αιμορραγούν, να μην προσέξουν τα συμπτώματα που συνδέονται με τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο.
Αν ο γιατρός σας πραγματοποιήσει μια διεξοδική εξέταση στην περιοχή της γλώσσας και του φάρυγγα, μπορεί να τον ανιχνεύσει.
Αργότερα μια βιοψία θα επιβεβαιώσει αν αυτή η ογκολογική νόσος είναι παρούσα ή όχι.
Ας δούμε ποια είναι τα κύρια συμπτώματα.
Φυσικές αλλαγές στο στόμα
Το πρωιμότερο σύμπτωμα του στοματοφαρυγγικού καρκίνου είναι μικρές πληγές που δεν θεραπεύονται.
Συνήθως εμφανίζονται κόκκινες ή λευκές πληγές στη γλώσσα, στα ούλα ή στα χείλη. Προσέξετε κάθε ασυνήθιστη αλλαγή που δεν εξαφανίζεται σε μερικές μέρες και ενημερώστε τον γιατρό σας.
Εφόσον γνωρίζουμε τους αιτιώδεις παράγοντες, θα ήταν καλό να δίνουμε προσοχή στον τρόπο ζωής μας, χωρίς να αποκτήσουμε εμμονές.
Ήπιος πόνος που επιδεινώνεται με τον καιρό
Ένα άλλο κύριο χαρακτηριστικό του στοματοφαρυγγικού καρκίνου είναι ο πόνος κατά τη μάσηση ή την κατάποση. Οι άνθρωποι που φοράνε τεχνητές οδοντοστοιχίες θα προσέξουν αμέσως ότι τους ενοχλούν και τους προκαλούν αιμορραγία ή πόνο.
Ξαφνικά η ομιλία προκαλεί πόνο. Η κίνηση της γλώσσας ή ακόμα και το τρίψιμο της σιαγόνας προκαλεί επίμονο πόνο. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί μέχρι τα αφτιά σας.
Αίσθηση «κόμπου» στον λαιμό σας
Η δυσκολία στην κατάποση, ο τακτικός ερεθισμός στις αμυγδαλές ή ακόμα και ο βήχας με αίμα πότε-πότε είναι πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά οι ενοχλήσεις αυτές δεν σημαίνουν κάτι σοβαρό και ακόμα και ένας όγκος στην περιοχή του φάρυγγα μπορεί να είναι καλοήθης.
Το πιο σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για τέτοιου είδους αλλαγές.
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους είναι συνηθισμένη στις περισσότερες ογκολογικές νόσους. Στην περίπτωση του στοματοφαρυγγικού καρκίνου είναι φυσιολογικό να αναμένεται απώλεια όρεξης και ακόμα και αδυναμία κανονικής μάσησης.
Το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται και χωρίς αμφιβολία αυτό οδηγεί σε σταδιακή απώλεια βάρους.
Στοματοφαρυγγικός καρκίνος: μπορεί να προληφθεί;
Όπως λέμε συχνά στον ιστότοπό μας, καμία ασθένεια δεν μπορεί να προληφθεί 100%.
Ωστόσο μπορούμε να ελέγξουμε τους παράγοντες που μειώνουν την εμφάνισή της όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αυτό το είδος καρκίνου συνδέεται με:
Το κάπνισμα. Την κατανάλωση οινοπνεύματος. Τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Το είδος του ιού που συνδέεται με τον καρκίνο του λαιμού (συμπεριλαμβανομένου του στοματοφαρυγγικού καρκίνου) είναι ο HPV 16. Την υπεριώδη ακτινοβολία. Ο καρκίνος των χειλιών, για παράδειγμα, είναι πιο συνηθισμένος σε ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό χώρο και επομένως εκτίθενται περισσότερο στο ηλιακό φως. Στην κακή διατροφή και σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε γενετικές διαταραχές όπως η αναιμία Fanconi.
Εφόσον γνωρίζουμε τους αιτιώδεις παράγοντες, θα ήταν καλό να δίνουμε προσοχή στον τρόπο ζωής μας, χωρίς να αποκτήσουμε εμμονές.
Δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να κόψετε το κάπνισμα, να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή χαρακτηριζόμενη από ποικιλία και να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία για το δέρμα και τα χείλη σας.
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μη φοβάστε. Για παράδειγμα, μη φοβηθείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να κάνετε μια απλή εξέταση.
Αξίζει να προσέχετε και να θυμάστε πάντα ότι η υγεία σας δεν επιδέχεται ποτέ αναβολές.
Πηγή: meygeia.gr