«Σειρά δηλώσεων δημιουργούν εντύπωση εξωραϊσμού μίας πραγματικότητας που δεν έχει αλλάξει»
Οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ φαίνεται πως ανησυχούν την ΝΔ και συγκεκριμένα τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργο Κουμουτσάκο. Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητά, ενημέρωση και ουσιαστική αποτίμηση των ενεργειών και της στάσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση αλλαγής κλίματος, μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνεται οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στάσης από την πλευρά της γείτονος χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητά να πληροφορηθεί ποια συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα έχουν φέρει τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) των τελευταίων δύο ετών σε σχέση με το ονοματολογικό.
«Σειρά δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δημιουργούν εντύπωση εξωραϊσμού μίας πραγματικότητας που, όμως, δεν έχει αλλάξει», αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος και περιγράφει πως «η αδιαλλαξία και η σταθερά αλυτρωτική-αναθεωρητική στάση της σκοπιανής πλευράς έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της χώρας μας, που όντως σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και άρα τα υφιστάμενα σύνορα και τις σχέσεις καλής γειτονίας».
«Τα Σκόπια, όχι μόνο συντηρούν την αλυτρωτική τους πολιτική που αντίκειται στη θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και έχουν προβεί σε συστηματικές παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Γι’ αυτό, επίσημες δηλώσεις οφείλουν να ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις και όχι να διαμορφώνουν προϋποθέσεις εκμετάλλευσής από τρίτους», σημειώνει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.
Ο κ. Κουμουτσάκος καλεί τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει τη Βουλή «ποια είναι τα μετρήσιμα και συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα των υιοθετηθέντων ΜΟΕ, το περιεχόμενο των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστο και, ειδικότερα, εάν έχουν συμβάλει και πώς, σε αλλαγή στάσης της γειτονικής μας χώρας στο κύριο θέμα που απασχολεί τις διμερείς σχέσεις, δηλαδή το ονοματολογικό». Ο κ. Κοτζιάς καλείται, επίσης, να απαντήσει «πώς οι εταίροι μας εντός της ΕΕ και οι σύμμαχοί μας εντός του ΝΑΤΟ θα σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό μας, σεβόμενοι το πνεύμα των συλλογικών αποφάσεων του Βουκουρεστίου, όταν εμείς οι ίδιοι φαινόμαστε να εξισώνουμε τη στάση των Σκοπίων με την ελληνική; Εκτός εάν το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι τα Σκόπια έχουν εγκαταλείψει την αλυτρωτική τους στάση έναντι της χώρας μας».