Ένας 40χρονος είχε μια κακιά συνήθεια: περνούσε τουλάχιστον 30 λεπτά μπροστά από την οθόνη του κινητού του κάθε βράδυ στο σκοτάδι. Μετά από λίγο, πήγε σε έναν οφθαλμίατρο, επειδή είχε προβλήματα όρασης. Το μάτι του ήταν ήδη κόκκινο, αφού το υαλοειδές σώμα είχε καταστραφεί.
Μετά από αρκετές εξετάσεις, διαγνώστηκε με καρκίνο στο μάτι.
Αν και σπάνιο, αυτό το είδος καρκίνου έχει ως συμπτώματα λάμψεις που αναβοσβήνουν, θολή όραση ή μαύρα στίγματα στο πεδίο όρασης. Ωστόσο, αυτά τα παράπονα είναι κοινά και σε άλλες παθήσεις του ματιού, γι’αυτό και οι οφθαλμίατροι δεν σκέφτονται αμέσως την χειρότερη διάγνωση.
Η επίδραση των ακτινοβολιών UVA και UVB στο σώμα
Οι όγκοι στα μάτια μπορούν να προκληθούν από υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας UV. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η υπεριώδης ακτινοβολία που βλάπτει τα μάτια – και το πολύ μπλε φως είναι επικίνδυνο, αφού εισχωρεί πλήρως στον αμφιβληστροειδή.
Αν το μάτι είναι εκτεθειμένο σε υπερβολικά πολλή υπεριώδη ακτινοβολία ή/και μπλε φως, τότε μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη, προκαλώντας φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων, καταρράκτη ή μόνιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο μάτι αυξάνεται.
Οι παραδοσιακές λάμπες αντικαθίστανται από λάμπες LED, λάμπες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και φώτα xenon. Αυτοί οι τύποι φωτισμού εκθέτουν τα μάτια σε υψηλότερα επίπεδα μπλε φωτός από πριν.
Τα κινητά, οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις και άλλες συσκευές επίσης εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο έχει μικρότερο μήκος κύματος από το υπεριώδες φως, κάνοντας το ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα μάτια.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα