ΥΓΕΙΑ

Γρίπη & κρυολόγημα: 7 μύθοι καταρρίπτονται

Έχει ξεκινήσει επίσημα η… σεζόν του κρυολογήματος και της γρίπης και μαζί με αυτή διαδίδονται αναπόφευκτα και οι μύθοι για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα, της ρινικής συμφόρησης και του πυρετού.

Δείτε μερικούς από αυτούς.

1. Κολλάμε γρίπη αν βγούμε στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά ή δε φοράμε μπουφάν

Το κρύο και η βροχή δεν παίζουν κανένα ρόλο στην εξάπλωση του ιού της γρίπης. Ο λόγος που πολλοί τα συνδέουν είναι επειδή το φθινόπωρο και το χειμώνα –δηλαδή τις εποχές που κάνει κρύο και βρέχει– παρατηρούνται οι περισσότερα κρούσματα γρίπης.

2. Το κρυολόγημα μπορεί να εξελιχθεί σε γρίπη

Τόσο το κοινό κρυολόγημα όσο και η γρίπη είναι ιογενείς λοιμώξεις, οφείλονται δηλαδή σε ιούς. Αν και τα συμπτώματα μοιάζουν στις δύο περιπτώσεις, η γρίπη και το κρυολόγημα οφείλονται σε διαφορετικές κατηγορίες ιών.

3. Η βιταμίνη C καταπολεμά το κρυολόγημα

Η βιταμίνη C ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού κι έτσι μπορεί να μας προστατεύσει εν μέρει από μια πιθανή λοίμωξη. Καμία μελέτη όμως δεν έχει αποδείξει ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

4. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης μειώνεται αν το κάνουμε πολύ νωρίς

Πράγματι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φθίνει, όχι όμως σε διάστημα λίγων μηνών. Το εμβόλιο μας προστατεύει από τη γρίπη έως και για ένα χρόνο.

5. Μπορεί να εμφανίσουμε γρίπη από το εμβόλιο

Είναι αναμφίβολα ο πιο επικίνδυνος μύθος για τη γρίπη, καθώς αποτρέπει μερικούς να κάνουν το απαραίτητο εμβόλιο. Το εμβόλιο περιέχει τμήματα του ιού της γρίπης, τα οποία είναι όμως ανενεργά. Δεν αρρωσταίνουμε από στέλεχος του ιού που δεν είναι ενεργό. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο ιός της γρίπης είναι μεταδοτικός για 24 ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Εάν αρρωστήσουμε αφού κάνουμε το εμβόλιο, αυτό συμβαίνει επειδή μολυνθήκαμε από τον ιό πριν τον εμβολιασμό.

6. Τα γαλακτοκομικά εντείνουν τη ρινική συμφόρηση

Τα γαλακτοκομικά μπορεί να κάνουν τη βλέννα στη ρινική κοιλότητα πιο πυκνή, όμως δε συμβάλλουν στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας φλέγματος.

7. Όταν έχουμε πυρετό πρέπει να τρώμε λίγο, ενώ όταν έχουμε κρυολόγημα πρέπει να τρώμε πολύ

Όταν έχουμε πυρετό συνήθως δεν έχουμε πολλή όρεξη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε λιγότερο απ’ ότι συνήθως. Η μειωμένη όρεξη είναι μια φυσική άμυνα του οργανισμού μας, καθώς επιτρέπει στο ανοσοποιητικό να εστιάσει στην καταπολέμηση του ιού. Θα πρέπει να τρώμε όσο συνήθως και να πίνουμε πολλά υγρά. Όσο για το κρυολόγημα, επειδή συνήθως διαρκεί περισσότερο τον πυρετό, το σώμα χρειάζεται αρκετή ενέργεια για να το νικήσει. Θα πρέπει να καταναλώνουμε «ποιοτικές» θερμίδες, από καθαρό κρέας, φρούτα και λαχανικά, και προϊόντα με πολλά θρεπτικά συστατικά, όχι έτοιμα γεύματα και πολλή ζάχαρη.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact