Στις περιόδους των εξετάσεων, εκτός από το διάβασμα που αποτελεί αδιαμφισβήτητα και το βασικότερο όπλο των μαθητών και φοιτητών απέναντι στις εξετάσεις, υπάρχει και ένας σημαντικός σύμμαχος στη «μάχη» αυτή:
η σωστή και ισορροπημένη διατροφή που θα τους βοηθήσει να αποδώσουν τα μέγιστα και που, σε συνεργασία με τον καλό ύπνο, θα τους προσφέρουν τα εφόδια για να αντέξουν και να καταβάλλουν την ενέργεια που απαιτείται.
Γνωρίστε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται περισσότερο, τις τροφές που τα περιέχουν, αλλά και το ποια είναι η ιδανική διατροφή για να περάσουν τις εξετάσεις τους με …άριστα.
Ακόρεστα λιπαρά οξέα
Προστατεύουν και θρέφουν τα νευρικά κύτταρα. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης. Παχιά ψάρια, ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηροί καρποί, κρόκος αβγού, αβοκάντο και μη υδρογονωμένα φυτικά λίπη και έλαια αποτελούν τις υγιεινότερες πηγές τους.
Αμινοξέα
Απολύτως απαραίτητα για τη βιοσύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Τα συναντάμε κυρίως σε ζυμαρικά, γαλοπούλα, γαλακτοκομικά (ειδικά στα τυριά), ψάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
Αντιοξειδωτικά: βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την υπερπαραγωγή των βλαβερών ελευθέρων ριζών. Περιέχονται κυρίως στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Βιταμίνες Β
Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη μείωση της πνευματικής κόπωσης, στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και τις βρίσκουμε σε ανεπεξέργαστα δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια και λαχανικά.
Γλυκόζη
Προέρχεται από το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Αποτελεί τη μοναδική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου και επομένως χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε όσους διαβάζουν εντατικά. Πιτυρούχο ψωμί, νιφάδες βρώμης, σκούρο ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, πατάτες, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και μέλι αποτελούν τις καλύτερες πηγές.
Μαγνήσιο
Συμβάλλει στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, ενώ συγχρόνως αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση και την αντίσταση στην κόπωση. Πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα λαχανικά και επίσης όσπρια, καρύδια, δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνες, αβοκάντο, ρύζι, στάρι, σπανάκι, μανιτάρια και η πικρή σοκολάτα.
Σίδηρος
Αναγκαίος για την οξυγόνωση και την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Πιο αφομοιώσιμες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι και τα κόκκινα κρέατα.
Κανόνες διατροφής για άριστη απόδοση:
- Πάντα πρωινό: αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα για την πνευματική απόδοση.
- Όχι δίαιτα ή μεγάλες αλλαγές στο συνήθη τρόπο διατροφής καθώς μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, αυξημένη κόπωση, και μείωση της συγκέντρωσης.
- Ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο από όλες τις ομάδες τροφών, στις κατάλληλες ποσότητες.
- Τακτικές ώρες κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων φαγητού για να εξασφαλιστεί η σταθερή τροφοδοσία του εγκεφάλου με γλυκόζη και να ελαττωθεί το αίσθημα κόπωσης που προκαλείται από την εντατική μελέτη.
- Υγιεινά σνακ: φρέσκα φρούτα, φυσικοί χυμοί, ανάλατοι ξηροί καρποί κ.α. αποτελούν ιδανικές λύσεις.
- Κατανάλωση όσο το δυνατόν κυρίως σπιτικού φαγητού.
- Αποφυγή μεγάλων πλούσιων σε θερμίδες ή δύσπεπτων γευμάτων που αυξάνουν το πεπτικό στρες, προκαλούν κόπωση και ελαττώνουν τη συγκέντρωση.
- Περιορισμός γλυκών και βιομηχανοποιημένων σνακ και αναψυκτικών και αντικατάστασή τους με μικρή ποσότητα αγνών σπιτικών ή λίγης σοκολάτας.
- Αύξηση πρόσληψης υγρών σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς βοηθούν στη θερμορύθμιση του οργανισμού και συνδράμουν στη γενικότερα καλή λειτουργία του οργανισμού.
- Προσοχή στους καφέδες: η υπερκατανάλωση καφεΐνης επιτείνει την νευρικότητα και βλάπτει σοβαρά την πνευματική απόδοση.