Υλικά για το κέικ
190 γραμμ. λάδι καρύδας
200 ml. σιρόπι αγαύης
2 ώριμες μπανάνες
5 κ.γ. λιναρόσπορος, που έχετε μουλιάσει σε ½ φλυτζάνι με νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά
2 κ.σ. μέλι (οι vegan παραλείψτε το)
1 κ.γ. φρέσκια βανίλια
250 γραμμ. τριμένα αμύγδαλα
150 γραμμ. αλεύρι από φαγόπυρο
130 γρ. σκόνη κακάο (χωρίς ζάχαρη)
2 κ.γ. μπέικιν
Λίγο αλάτι
300 ml γάλα αμυγδάλου
Για την κρέμα κάσιους
300 γραμμ. κάσιους ωμά και ανάλατα
3 κ.σ. λάδι καρύδας
Γάλα καρύδας
Για το γλάσο
60 ml γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας
100 γραμμ. μαύρη σοκολάτα
Οδηγίες
Θα χρειαστείτε ένα στρογγυλό ταψάκι 23 cm στο οποίο θα στρώσετε αντικολλητικό χαρτί και θα το αλείψετε με λίγο γάλα αμυγδάλου ή καρύδας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC.
Ρίξτε το λάδι καρύδας σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφήστε το να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το σιρόπι αγαύης, το μέλι και τη φρέσκια βανίλια και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν.
Χτυπήστε καλά τις μπανάνες στο μούλτι μαζί με το γάλα.
Σε ένα μπολ ρίξτε το αλεύρι από φαγόπυρο, τα τριμμένα αμύγδαλα, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατέψτε καλά.
Στη συνέχεια ενώστε τα μείγματα. Είναι μακράν η αγαπημένη μου διαδικασία όταν φτιάχνω κέικ. Στο μπολ όπου είναι το μείγμα με τα άλευρα κάντε μία λακούβα στη μέση (ναι, σαν αυτές που κάνουμε στην άμμο το καλοκαίρι). Ρίξτε μέσα το μείγμα από το τηγάνι και τις λιωμένες μπανάνες με το γάλα. Ανακατέψτε καλά με τον αυγοδάρτη. Πρέπει να είναι παχύρευστο σχεδόν σαν μους σοκολάτας.
Ρίξτε το στο ταψί και στρώστε το με ένα κουτάλι να απλωθεί ομοιόμορφα. Βάλτε το στο φούρνο να ψηθεί για 35-40 λεπτά
Στο μεταξύ φτιάξτε την
Κρέμα κάσιους
Υλικά
300γρ κάσιους (μουλιάστε τα για 4-5 ώρες)
1κσ λάδι καρύδας
γάλα καρύδας (όσο χρειαστεί για να πάρει κρεμώδης υφή)
1/2 κγ φρέσκια βανίλια
Οδηγίες
Ξεπλύνετε καλά τα κάσιους ( αφού τα έχετε μουλιάσει) και τοποθετήστε τα στο μούλτι μαζί με το λάδι καρύδας. Αναμίξτε σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Στην συνέχεια προσθέστε το γάλα καρύδας και συνεχίστε να αναμιγνύετε στο μούλτι μέχρι το μίγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Στο τέλος προσθέστε την φρέσκια βανίλια.
Όταν ψηθεί το κέικ βγάλτε το από τον φούρνο και όταν κρυώσει, βγάλτε το από το ταψί. Με ένα μαχαίρι για ψωμί κόψτε το οριζόντια στη μέση, σαν να θέλετε να φτιάξετε ένα σάντουιτς.
Στρώστε στο ένα κομμάτι την κρέμα κάσιους και σκεπάστε με το άλλο από πάνω. Προσοχή βάλτε περισσότερη κρέμα στο κέντρο του κέικ ώστε να απλώσει όταν βάλετε το κομμάτι από πάνω και όχι πολύ στις άκρες του για να μη χυθεί η κρέμα έξω.
Για το γλάσο
Σπάστε σε μικρά κομμάτια τη σοκολάτα και αφήστε τα σε ένα μπολ. Βάλτε το γάλα αμυγδάλου να ζεσταθεί σε ένα μεγάλο μπρίκι. Λίγο πριν βράσει ρίξτε το στο μπολ με τη σοκολάτα και ανακατέψτε για να λιώσει. Αν θέλετε ρίξτε μια ιδέα φυτικό λάδι για να γυαλίσει το γλάσο.
Περιχύστε το γλάσο στο κέικ και αφήστε το για 10 λεπτά στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν τα υλικά. Όταν το βγάλετε μπορείτε να το διακοσμήσετε με φρούτα εποχής. Εμείς επιλέξαμε τις φράουλες που μαζί με τη σοκολάτα αποτελούν τον τέλειο γευστικό συνδυασμό.
notanordinarymum.gr