Τι πίνει ο Κύριος Άδωνις και δεν μας δίνει;
Θύελλα αντιδράσεων δηλώσεις αναμένεται να προκαλέσουν οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί περικοπών στις αποζημιώσεις των βουλευτών σε καιρούς κρίσης.
Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφερόμενος στις περικοπές που έχουν υποστεί οι βουλευτές είπε στους συναδέρφους του: «Ξέρω πόσα λεφτά έχουμε κόψει από τον εαυτό μας. Πάνω από το 50% με το φόρο. Πλησιάζει το 60%. Όπως ήταν υπερβολή προς τα πάνω αυτό που γινόταν προ της κρίσεως, έχει φτάσει η υπερβολή προς τα κάτω, κύριε Πρόεδρε, τώρα».
Μάλιστα κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής –τώρα που η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα όπως είπε- «να βγούμε μόνοι μας και να υπερασπιστούμε στην κοινωνία το θεσμό του Κοινοβουλίου, ο οποίος εν μέσω κρίσεως έκανε στον εαυτό του ποσοστιαία τη μεγαλύτερη μείωση αποζημίωσης, τη μεγαλύτερη μείωση αποδοχών από οποιοδήποτε άλλο κλάδο του δημοσίου. Η Βουλή υπερέχει στο διπλάσιο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στη μείωση. Εμείς κάναμε στους εαυτούς μας τη μεγαλύτερη μείωση από οποιαδήποτε μείωση ψηφίσαμε για τους πολίτες. Και καλά κάναμε, γιατί έτσι έπρεπε» είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη βουλευτική σύνταξη η οποία όπως είπε «είναι 70% κάτω» ενώ αναφέρθηκε και στην παραίτηση των βουλευτών από τα αναδρομικά και παρατήρησε «ο καθένας μας παραιτήθηκε από περισσότερα από 150.000 ευρώ αναδρομικά. Αναδρομικά που άλλοι κλάδοι της ελληνικής κοινωνίας διεκδίκησαν δικαστικώς και τα πήραν ή τα παίρνουν».
Υπενθυμίζεται πάντως ότι ακαθάριστες βουλευτικές απολαβές συνολικά, ανέρχονται σε μηνιαία βάση σε περίπου 8.000 ευρώ χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζονται η αποζημίωση που λαμβάνουν για την συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές (75 ευρώ ανά συνεδρίαση) και οι άλλες παροχές που απολαμβάνουν σε «είδος» όπως το αυτοκίνητο, τα εισιτήρια, τα διόδια, αλλά και το αφορολόγητο το οποίο ανέρχεται περίπου στο 70%-75% της βουλευτικής αποζημίωσής τους. Ειδικότερα, η βουλευτική αποζημίωση (ακαθάριστη) ανέρχεται σε 5.700 ευρώ μηνιαίως, οι δαπάνες οργάνωσης γραφείου σε 935 ευρώ μηνιαίως, η ταχυδρομική ατέλεια σε 909 ευρώ μηνιαίως και τα έξοδα κίνησης κατά μέσο όρο σε 480 ευρώ μηνιαίως, καθώς το ποσό διαφέρει ανάλογα με την περιφέρεια που εκλέγεται ο κάθε βουλευτής.
Πηγη: skai