Να καταλήξουν σε μια πολιτική λύση κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη ο γγ του ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι κανένας δεν θα βγει νικητής από τον πόλεμο στη Συρία και κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε μια πολιτική λύση, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Λονδίνο.
«Είναι πλέον καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι πως κανένας δεν θα κερδίσει σε αυτή τη σύρραξη», είπε ο Γκουτέρες και συμπλήρωσε πως «αυτός ο πόλεμος αποτελεί κίνδυνο για όλους μας», διότι τροφοδοτεί την αστάθεια στην περιοχή και πυροδοτεί την τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η σύρραξη στη Συρία διαρκεί πλέον πάνω από έξι χρόνια. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 320.000 ανθρώπους κι έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό ή τη φυγή από τη χώρα εκατομμυρίων άλλων.
«Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Συρία, ούτε σε καμιά από τις (σ.σ. χώρες όπου μαίνονται οι) άλλες ένοπλες συρράξεις που παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν τα μέρη καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο», έκρινε ο Γκουτέρες, ο οποίος πρόκειται αύριο να συμμετάσχει σε μια διεθνή σύνοδο για τη Σομαλία στο Λονδίνο.
«Είτε πρόκειται για τη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη, ή το Νότιο Σουδάν, σε αυτές τις συρράξεις δεν υπάρχει πιθανός νικητής, μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να τις διευθετήσει», επέμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Ερωτηθείς σχετικά με την αδυναμία των Ηνωμένων Εθνών να συμβάλει στον τερματισμό αυτών των συρράξεων, ο Γκουτέρες αναγνώρισε ότι υπάρχει «παράλυση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξαιτίας των βέτο που ασκούν κράτη-μόνιμα μέλη του.
«Σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι σε θέση να επιλύσει μια κρίση παρά μόνο αν οι χώρες συμφωνούν για τον τρόπο που θα γίνει αυτό», ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα πως εκτυλίσσονται διπλωματικά παιγνίδια που δεν μπορεί να διακρίνει η κοινή γνώμη.
Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο των εθνικισμών και του ρατσισμού σε όλο τον κόσμο, ο Γκουτέρες διαπίστωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, πως «σε μεγάλο μέρος του κόσμου», πολλοί είναι «εξοργισμένοι διότι βλέπουν τον πλούτο (…), βλέπουν κάποιους να ζουν μέσα στην χλιδή και νοιώθουν εγκαταλελειμμένοι».
«Το επίπεδο των ανισοτήτων στον κόσμο αυξάνεται» και «το μοναδικό μέσο για να αποφύγουμε παράλογες συμπεριφορές είναι να επιτεθούμε σε αυτό το πρόβλημα, να δείξουμε στον κόσμο ότι οι κυβερνήσεις και οργανισμοί όπως ο δικός μας ανησυχούν γι’ αυτόν», προωθούν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και εφαρμόζουν κοινωνικά προγράμματα, πρόσθεσε.