Τουλάχιστον 25 οι νεκροί
Η νέα επιδημία χολέρας που πλήττει την Υεμένη στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους μέσα σε μια εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην πάμπτωχη χώρα εξακολουθεί να φέρνει τον όλεθρο στο σύστημα υγείας και τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσής της.
Οι θάνατοι συμπεριλαμβάνονται στα τουλάχιστον 1.360 κρούσματα που έχει καταγράψει ο ΠΟΥ, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, από την 27η Απριλίου.
Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις η χολέρα μπορεί να στοιχίσει τη ζωή ενός ανθρώπου που μολύνει μέσα σε ώρες αν δεν υπάρξει αντιμετώπισή της με ενδοφλέβιους ορούς κι αντιβιοτικά.
Η κατάσταση «είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Είμαστε αντιμέτωποι με την αναζωπύρωση της επιδημίας χολέρας», τόνισε ο Νέβιο Τζαγκάρια, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Υεμένη, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Η αιτία είναι τα δύο (σ.σ. τελευταία) χρόνια του πολέμου στην Υεμένη. Οι συνέπειες για τις υποδομές είναι τεράστια, η ηλεκτροδότηση είναι σποραδική, οι σταθμοί άντλησης νερού δεν λειτουργούν κανονικά κι αυτό έχει επίπτωση στην ποιότητα του νερού».
Η προηγούμενη επιδημία που είχε ξεσπάσει καταλάγιασε τον περασμένο χειμώνα, διευκρίνισε ο Τζαγκάρια. Στην Υεμένη έχουν καταγραφεί περίπου 27.000 κρούσματα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 130 θάνατοι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης της σύρραξης.
Η σύγκρουση στην Υεμένη φέρνει αντιμέτωπους το κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρείται προσκείμενο στον στρατό, και τμήματα των ένοπλων δυνάμεων που παραμένουν πιστά στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ από τη μια με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και μια στρατιωτική συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Καθώς στα μέτωπα η κατάσταση βρίσκεται σε τέλμα, ο πόλεμος βυθίζει εκατομμύρια ανθρώπους ακόμα πιο βαθιά μέσα στη φτώχεια, εκτόπισε εκατομμύρια άλλους ενώ έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 10.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήσαν άμαχοι.
Τουλάχιστον 19 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι το 60% του πληθυσμού της Υεμένης, είναι αντιμέτωπο με διατροφική ανασφάλεια, κατά τον ΟΗΕ. Κατά την ίδια πηγή, κάθε 10 λεπτά της ώρας στην Υεμένη πεθαίνει ένα παιδί κάτω των πέντε ετών από αίτια που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.
Εξάλλου λόγω του πολέμου και της διένεξης για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο. Οι οδοκαθαριστές έχουν κατέβει σε απεργία και στους περισσότερους δρόμους των πόλεων της χώρας τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία ξεμένουν από εφόδια ενώ το προσωπικό τους σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να πληρώσει ούτε για τη μετακίνησή του στη δουλειά.
Την Κυριακή ο «υπουργός Υγείας» των Χούθι, ο Μοχάμεντ μπιν Χάφεντ, δήλωσε στη Σαναά πως μόνο στις 12 επαρχίες στο βόρειο και το δυτικό τμήμα που ελέγχουν οι αντάρτες, τα κρούσματα της χολέρας ανέρχονται συνολικά σε 1.681.