ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διασφάλιση της ειρήνης και των κοινών συμφερόντων στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά-Γκάμπριελ

«Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία δεν θα αποτελείται από μία μεγάλη χώρα που θα καθοδηγεί»

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και είχε βασικό άξονα εκτός από την ενίσχυση της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας όλα τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή αλλά και την ΕΕ. Ειδικότερα για το μέλλον της Ευρώπης συμμερίστηκαν την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα θετικό μέλλον για την ΕΕ, καθώς αυτή διασφαλίζει την ειρήνη και τα συμφέροντα όλων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα θέματα που αφορούν στα Βαλκάνια και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στο Κυπριακό, στο οποίο η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, «επιθυμεί όπως και όλες οι χώρες μία ειρηνική λύση που να είναι βιώσιμη και να βρίσκεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

«Ξέρουμε όλοι μας», προσέθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά, πιστεύουμε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής, και απόρριψης κάθε σκέψης τρίτες χώρες να έχουν δικαιώματα επέμβασης στη Μεγαλόνησο. Είμαστε μία χώρα όπως και η Γερμανία, που πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και στην καλή λειτουργία των διεθνών οργανισμών και ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με συναίνεση».

Ιδιαίτερα μακρά ήταν η συζήτηση αυτές τις δύο μέρες που βρίσκεται ο κ. Γκάμπριελ στην Αθήνα για το προσφυγικό πρόβλημα, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, η οποία θα συνεχιστεί και με τους δύο συναρμόδιους υπουργούς τον κ. Μουζάλα και τον κ. Τόσκα στη συνέχεια.

Την ανάγκη μιας σταθερής ΕΕ που θα διασφαλίζει το μέλλον των νέων και την ευημερία όλων των λαών με εργαλεία ανάπτυξης και ασφάλειας τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γκάμπριελ. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη» και πως έχει λήξει οριστικά αυτή η συζήτηση διότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο δυνατή αν προχωρεί με ακρωτηριασμούς», επισημαίνοντας την ανάγκη να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις τόσο σε επίπεδο χωρών αλλά και σε επίπεδο ευρωζώνης. Αναφορικά με το προσφυγικό και τα θέματα που προκύπτουν με την Τουρκία είπε ότι αυτά είναι προβλήματα που αφορούν στο σύνολό της την ΕΕ και όχι χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Ειδικότερα ο κ. Γκάμπριελ με αφορμή την πρόσφατη γέννηση της τρίτης του κόρης είπε ότι σήμερα αν αναλογιστεί κανείς το μέλλον για τις επόμενες γενιές, αναρωτιέται αν αυτή η ειρήνη και η ευημερία των τελευταίων δεκαετιών είναι κάτι σίγουρο, επισημαίνοντας ότι με την ανεργία των νέων, τον εθνικισμό και τις συγκρούσεις στην καθημερινότητά μας, τις εμπόλεμες συρράξεις και τις προσφυγικές ροές, «τα παιδιά μας όταν θα μεγαλώσουν θα ζήσουν απ’ ό,τι φαίνεται σε ένα περιβάλλον πιο επισφαλές» υπογραμμίζοντας ότι αυτό που θα μπορούσε να κάνει τη η ζωή μας να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια θα ήταν μία σταθερή Ευρώπη.

«Μία Ευρώπη -είπε- η οποία δεν θα αποτελείται από μία μεγάλη χώρα η οποία θα καθοδηγεί τα πράγματα», σημειώνοντας ότι «Ευρώπη δεν είναι μόνον η Γερμανία, η Γερμανία είναι μία σταθερή χώρα η οποία έχει κάποια δύναμη και θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της». Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε πολλά για να πετύχουμε αυτό το πλαίσιο ασφάλειας αλλά ταυτόχρονα πρέπει να πούμε ότι κάθε χώρα ανεξαρτήτως μεγέθους -βρισκόμαστε όλες οι χώρες στο ίδιο ύψος και δεν κοιτάζει ο ένας αφ’ υψηλού τον άλλον- καλείται να αντιμετωπίσει τα θέματά της. Και σίγουρα η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ειδικότερα για την Ελλάδα ο κ. Γκάμπριελ είπε «ότι ο ελληνικός λαός εδώ και πολύ καιρό έχει σηκώσει στις πλάτες του μεγάλα βάρη», καθώς και το γεγονός ότι «οι πολιτικοί καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για να μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

Και προσέθεσε «αν αναλογιστούμε το τι ζήσατε εσείς εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εμείς στην Γερμανία δεν έχουμε ζήσει τίποτε παρόμοιο», τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί πολιτικοί στη Γερμανία σέβονται «ιδιαιτέρως αυτή την προσπάθεια», και αναρωτιούνται αυτή την δύσκολη περίοδο πώς θα προχωρήσουν στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό και τα θέματα που προκύπτουν με την Τουρκία είπε ότι «αφορούν όλους μας. Ιδίως όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως και στην περίπτωση του προσφυγικού δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία. Θα πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε και να προσπαθήσουμε να κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση».

«Μου είναι ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις που γίνονταν για το κατά πόσο η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη έχει λήξει οριστικά, διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο δυνατή αν προχωρεί με ακρωτηριασμούς», είπε σημειώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις τόσο σε επίπεδο χωρών αλλά και σε επίπεδο ευρωζώνης».

Ο κ. Γκάμπριελ εξήγησε ότι «θα πρέπει να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί ένα εργαλείο που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας, διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομική σταθερότητα όταν δεν έχουμε το κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης, θέτοντας το ζήτημα της ευημερίας στην ΕΕ: «Δημιουργήθηκε η ΕΕ γιατί θέλαμε να επικεντρωθούμε στην ειρήνη, αλλά και ο άνθρακας έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο τότε, για να προσφερθεί η ευημερία στους πολίτες της Ευρώπης», είπε και υπογράμμισε ότι «δεν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την Ευρώπη ζωντανή αν δεν καταφέρουμε να δώσουμε λύσεις και προοπτικές τους νέους ανθρώπους» τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μία γενιά, καθώς στην Ιταλία υπάρχει 40% ανεργία στους νέους και στην Ελλάδα περίπου το ίδιο.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ενώ η ΕΕ αποτελούσε μία ελπίδα για τους περισσότερους, σήμερα ακούει κανείς Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρεί απλώς ότι είναι κάτι γραφειοκρατικό το οποίο δεν οδηγεί σε κάτι χειροπιαστό για τους λαούς.

«Εμείς, η χώρα μας» προσέθεσε «είναι μία ισχυρή χώρα και θέλουμε να βοηθήσουμε, γνωρίζουμε όμως ότι για να είμαστε εμείς επιτυχημένοι πρέπει να είναι καλά και υπόλοιπες χώρες». Και τόνισε: «Θέλουμε να υποστηρίξουμε και τις δικές σας προσπάθειες. Εμείς παράγουμε περισσότερο απ’ ό,τι μπορούμε οι ίδιοι να καταναλώσουμε και ζούμε σε τελική ανάλυση από την ανάγκη που υπάρχει από άλλες χώρες να αγοράσουν τα προϊόντα τα οποία εμείς παράγουμε σε έναν πλεονάζον βαθμό».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact