Μπορεί η θερμοκρασία ακόμα να διατηρείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, αλλά ο χειμώνας πλησιάζει και μαζί του έρχεται και η εποχή της γρίπης, των ιώσεων και των κρυολογημάτων.
Και επειδή ο χώρος εργασίας είναι συνήθως κλειστός και σε αυτόν συνυπάρχουν κατά κανόνα δεκάδες άνθρωποι, είναι και ο πιο συνήθης χώρος που κολλάμε κάποιο μικρόβιο και αρρωσταίνουμε.
Υπάρχουν όμως μερικά αντικείμενα σε κάθε χώρο εργασίας (αλλά και στις πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα) τα οποία έρχονται σε επαφή με πολλά χέρια και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο πιθανό να αποτελέσουν το μέσον για τη μετάδοση ενός ιού.
Ο δρ Charles Gerba, επιδημιολόγος και καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, πραγματοποίησε έρευνα για τον τρόπο που τα μικρόβια μεταφέρονται από άτομο σε άτομο στους χώρους εργασίας και διαπίστωσε ότι υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα που είναι πιο πιθανό να αποτελούν εστίες μόλυνσης κατά την εποχή της γρίπης και των ιώσεων.
Και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ιοί της γρίπης μπορούν να παραμείνουν ζωντανοί σε ένα γραφείο εργασίας για 2-3 ημέρες, εντόπισε τις επτά πιο επικίνδυνες επιφάνειες που μπορεί να γίνει αυτό:
-Οι συσκευές τηλεφώνου
-Η επιφάνεια του γραφείου
-Το πληκτρολόγιο και το “ποντίκι” ηλεκτρονικών υπολογιστών
-Το μηχάνημα για φωτοτυπίες/φαξ
-Τα κουμπιά στο ασανσέρ
-Το χερούλι της καφετιέρας
-Τα κουμπιά στον φούρνο μικροκυμάτων
Ο δρ Gerba συνιστά τα ακόλουθα για να αποφύγετε τις ιώσεις:
-Πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και κρύο νερό.
-Χρησιμοποιείτε απολυμαντικά τζελ για τα χέρια όσο κάθεστε στο γραφείο
-Αποφεύγετε να αγγίζετε την μύτη, τα μάτια και το στόμα σας με τα χέρια σας
-Χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μαντηλάκια καθαρισμού για τις 7 επικίνδυνες επιφάνειες που αναφέρθηκαν παραπάνω
-Έχετε ένα παράθυρο ανοιχτό στον χώρο που εργάζεστε, αν αυτό είναι εφικτό