Κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζονται νέες διατροφικές τάσεις και νέες δίαιτες που υπόσχονται να μας αλλάξουν τη ζωή. Η υπερπληροφόρηση μοιραία μας πνίγει, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τελικά τι είναι καλό για την υγεία μας και τι όχι.
Με στόχο να ξεδιαλύνουν λίγο το τοπίο, ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ισπανία αποφάσισαν να βάλουν μερικές διατροφικές τάσεις στο μικροσκόπιο προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο ωφελούν το σημαντικότερο ίσως όργανο του ανθρώπινου σώματος: την καρδιά.
Για τον σκοπό αυτόν, πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που περιλάμβανε περισσότερες από 25 επιστημονικές μελέτες σε διάστημα 40 ετών. Οι αναλύσεις τους επιβεβαίωσαν αυτό που λίγο πολύ γνωρίζουμε όλοι: Μια διατροφή που προστατεύει την καρδιά περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και όσπρια αλλά και ξηρούς καρπούς με μέτρο. Επίσης, για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας πρέπει να καταναλώνουμε μικρές μόνο ποσότητες κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών με χαμηλά ή και καθόλου λιπαρά και φυτικών ελαίων σε υγρή μορφή. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγουμε τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά αλλά και τα στερεά λιπαρά και το αλάτι, την πρόσθετη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους σπόρους.
Στο παρακάτω γράφημα συνοψίζονται τα κυριότερα ευρήματα των ερευνητών.
Πατήστε επάνω στο γράφημα για να το δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το κοκοφοινικέλαιο και το φοινικέλαιο είναι δύο έλαια βλαβερά για την καρδιά, καθώς είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αυξάνουν τη χοληστερόλη. Ομοίως, και τα αυγά κρίνονται «ένοχα», καθώς αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό του αίματος. Το λεγόμενο juicing, μια διατροφική τάση που προτείνει την αποτοξίνωση του οργανισμού μέσω της κατανάλωσης χυμού φρούτων και λαχανικών, επίσης δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους ειδικούς, τουλάχιστον στην περίπτωση που αφαιρείται στον αποχυμωτή ο πολτός των φρούτων και των λαχανικών, καθώς εκτιμούν ότι αυξάνει σημαντικά τη θερμιδική πρόσληψη. Τέλος, οι ερευνητές χαρακτήρισαν επικίνδυνες για την καρδιά τις δίαιτες που περιλαμβάνουν πρόσθετα λιπαρά και έλαια, τηγανητά, κόκκινο κρέας και ποτά με πολλή ζάχαρη.
Οι ερευνητές συνιστούν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα μύρτιλα και τις φράουλες (τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα), τους ξηρούς καρπούς (μερίδα 30 γρ. την ημέρα), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τις φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες.
Αβέβαιο παραμένει, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία, κατά πόσο το παρθένο κοκοφοινικέλαιο, τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα σε μεγάλες δόσεις, οι χυμοί που περιέχουν τον πολτό των φρούτων/λαχανικών και η γλουτένη (για όσους δεν πάσχουν από δυσανεξία) βλάπτουν ή ωφελούν την καρδιά.
«Όλο και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν με την άποψη ότι μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή με έμφαση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα φρούτα οδηγεί στις μεγαλύτερες βελτιώσεις όσον αφορά την υγεία της καρδιάς» σχολιάζει ο καρδιολόγος Δρ Άντριου Φρίμαν, ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology). Στον αντίποδα, ο Δρ Φρίμαν τονίζει πως «υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με διάφορες διατροφικές μόδες».
Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι δεν είναι εύκολο να μελετηθεί ο ρόλος της διατροφής μεμονωμένα στην πρόληψη ασθενειών, καθώς υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όπως τα επίπεδα σωματικής άσκησης και άλλες καθημερινές συνήθειες.