Οι αξιωματούχοι ήθελαν να εκτιμήσουν την κατάσταση της εποικιστικής δραστηριότητας
Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν σήμερα σε πέντε ευρωβουλευτές να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία υπόκειται σε αποκλεισμό από το Ισραήλ εδώ και περίπου 10 χρόνια.
«Η άρνηση που επιβλήθηκε αυθαίρετα από τις ισραηλινές αρχές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτη» αντέδρασε με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών.
Η αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Συλικιώτης, έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές παρόμοιες και «συστηματικές» αρνήσεις από το 2011, υπενθύμισε. Το Ισραήλ επέτρεψε μόνο μία σύντομη επίσκεψη του επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Τι υπάρχει στη Γάζα που πρέπει να μας κρύψουν;» διερωτήθηκε.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Ισραήλ, που ελέγχει όλες τις διόδους πρόσβασης στη Λωρίδα της Γάζας εκτός από τα νότια σύνορά της με την Αίγυπτο, εξήγησε ότι οι ευρωβουλευτές δεν περιλαμβάνονται στα πρόσωπα στα οποία επιτρέπεται η είσοδος στον παλαιστινιακό θύλακα. «Η ισραηλινή πολιτική είναι να επιτρέπεται σε επαγγελματίες ή σε υπευθύνους ανθρωπιστικών οργανώσεων να περνούν στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να αναπτύξουν την οικονομία και τις υποδομές, καθώς και στους ξένους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στην Παλαιστινιακή Αρχή ή στο Ισραήλ» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Κόγκατ, η υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για την έκδοση τέτοιων αδειών.
«Οι εξηγήσεις αυτές είναι απαράδεκτες» σχολίασε από την πλευρά του ο Κύπριος ευρωβουλευτής, καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας».
Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη ήθελε «να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά την ανοικοδόμηση» στη Λωρίδα της Γάζας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κυριότερος φορέας οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.
Εκτός από τον Συλικιώτη, στην αντιπροσωπεία μετείχαν η Μαργκρέτε Άουκεν από τη Δανία (Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία), ο Ιταλός Μπράντο Μπενιφέι (Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), ο Σλοβένος Ίβο Βάιγκλ (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη) και η Ισπανίδα Άνχελα Βαλίνα (Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών).