«Οι ΗΠΑ δεν εμμένουν στη λύση των δύο κρατών» είπε χθες στο Νετανιάχου
Παίρνοντας αποστάσεις από τη λύση των δύο κρατών για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενθουσίασε την ισραηλινή δεξιά και προκάλεσε ανησυχία στους Παλαιστίνιους, αν και κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει ακριβώς τα σχέδιά του.
Πρόκειται «για το τέλος μιας επικίνδυνης και λανθασμένης ιδέας: αυτής της δημιουργίας ενός τρομοκρατικού παλαιστινιακού κράτους στην καρδιά του Ισραήλ», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Επιστημών Οφίρ Ακούνις, επαναλαμβάνοντας το αίτημα των Ισραηλινών να προσαρτήσουν τη Δυτική Όχθη στο όνομα της Βίβλου.
Για τη συνάδελφό του υπουργό Πολιτισμού Μίρι Ρεγκέβ πρόκειται «για μια νέα διπλωματική εποχή» και για το «τέλος του παγώματος» του εποικισμού στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.
Υποδεχόμενος χθες τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τραμπ πήρε αποστάσεις από τη θέση που είχαν επί χρόνια οι προκάτοχοί του σχετικά με το Μεσανατολικό, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν εμμένουν στη λύση των δύο κρατών.
«Εξετάζω τα δύο κράτη και το ένα κράτος, και αν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι είναι ικανοποιημένοι, είμαι ικανοποιημένος με τη λύση που προτιμούν», επεσήμανε ο Τραμπ.
«Το τέλος της λύσης των δύο κρατών σημαίνει ένα μόνο κράτος και μάλιστα ρατσιστικό», έγραψε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα al Quds. «Έπειτα από περισσότερα από είκοσι χρόνια διαπραγματεύσεων και αφού δεχθήκαμε να διατηρηθεί μόλις το 22% της ιστορικής Παλαιστίνης, το μεγάλο ερώτημα είναι: τι πρέπει να κάνουμε;».
Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που τάσσονται υπέρ των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι, αν δεν δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος, η μόνη πιθανότητα είναι αυτή ενός ισραηλινού κράτους το οποίο θα επεκταθεί στη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται ήδη υπό την κατοχή του Ισραήλ, και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.
Μετά τη συνάντηση Νετανιάχου- Τραμπ, η παλαιστινιακή προεδρία επέλεξε έναν συγκρατημένο τόνο. Επανέλαβε σε ανακοίνωσή της «τη δέσμευσή της στη λύση των δύο κρατών» και επεσήμανε ότι «είναι έτοιμη να συνομιλήσει με θετικό τρόπο με την κυβέρνηση Τραμπ ώστε να επιτευχθεί ειρήνη».
«Αυτό που κρατάμε είναι ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί την ειρήνη», δήλωσε ο Χόσαμ Ζόμλοτ σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, επιτιθέμενος στο Ισραήλ, αλλά όχι στον Αμερικανό πρόεδρο.
Όμως ο Τζιχάντ Χαρμπ, Παλαιστίνιος πολιτικός επιστήμονας, υπογραμμίζει τη δυσκολία που έχει η παλαιστινιακή προεδρία να δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση. Αποδυναμωμένη, διχασμένη, δεν έχει καμία άλλη λύση παρά μια διπλωματική αντιπαράθεση με το Ισραήλ, για την οποία οι ΗΠΑ ενδέχεται να την κάνουν να πληρώσει πολύ, ή μια λαϊκή εξέγερση με απρόβλεπτες συνέπειες, εκτίμησε ο Χαρμπ.
Ακόμη και η έκκληση του Τραμπ για περιορισμό στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών, δεν άλλαξε την ικανοποίηση του Νετανιάχου, η χώρα του οποίου ανακοίνωσε τις τελευταίες εβδομάδες την ανέγερση περισσότερων από 6.000 κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς.
«Η κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να αναπτύξει πραγματικές πολιτικές, και είναι πρόωρο να κάνουμε υποθέσεις», εκτίμησε πάντως ο Σμούελ Ρόσνερ ειδικός του Ινστιτούτου Πολιτικής του Εβραϊκού Λαού. «Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε χθες ένα ρεαλιστικό όραμα για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή».