Τις τελευταίες ημέρες, οι διεθνείς χρηματαγορές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι «στο κόκκινο». Η βρετανική εφημερίδα Telegraph προχωρά σε μια καταγραφή των αιτιών για τις ζημίες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πρώτη στη λίστα της έρχεται η Ελλάδα, ακολουθούν οι ΗΠΑ, το φονικό πέρασμα του Εμπολα, η Ευρωζώνη και η γενική περιρρέουσα νευρικότητα.
Αναλυτικά οι αιτίες:
1. Ελλάδα
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως «υπάρχουν φόβοι αναφορικά με τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης και τα σχέδια της για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης». Σύμφωνα με τον αναλυτή Ντέιβιντ Μέιντεν τον οποίο επικαλείται η Telegraph, «φαίνεται πως μπαίνουμε σε μια άλλη φάση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη». Παράλληλα, αναφέρεται «το ράλι» που έκαναν τα ελληνικά ομόλογα την Τετάρτη με την υποψία και μόνο των πρόωρων εκλογών, αλλά και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) βγαίνει πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
2. ΗΠΑ
Η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δείχνει ολοένα και πιο αδύναμη, σε σχέση με λίγους μήνες πριν, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η οποία τονίζει ότι τα ποσοστά των λιανικών πωλήσεων δεν είναι καλά για τον Σεπτέμβριο οπότε παρουσίασαν μείωση για πρώτη φορά μέσα σε διάστημα 7 μηνών κατά 0,3%, ενώ και ο τομέας της μεταποίησης έχει παρουσιάσει επιβράδυνση. Η Fed θα αναγκαστεί τώρα, αναφέρει η Telegraph, να περιμένει λίγο περισσότερο για να αυξήσει τα επιτόκιά της. Ολα αυτά δεδομένου ότι η ΗΠΑ συγκαταλέγεται μαζί με την Κίνα και τη Γερμανία στις χώρες που καθορίζουν κατά κάποιοι τρόπο τον ρυθμό για τις τιμές των μετοχών στην παγκόσμια οικονομία, δεν συμβάλουν στην τόνωση των χρηματαγορών.
3. Εμπολα
Οι κρίσεις προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές και η νευρικότητα προκαλεί την αύξηση στις πωλήσεις των μεριδίων. Ετσι, ο ιός Εμπολα ευθύνεται μέχρι στιγμής για τον θάνατο περίπου 4.500 ανθρώπων παγκοσμίως, κυρίως όμως σε Λιβερία, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε. Αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι και δεύτερη αμερικανίδα νοσοκόμα είναι προσβλήθηκε από τον ιό. Ο Εμπολα εξαπλώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς και όπως ανέφερε ο ειδικός για θέματα Υγείας των Ηνωμένων Εθνών Αντονι Μπάνμπουρι «τρέχει πιο γρήγορα από εμάς, και κερδίζει την κούρσα».
4. Ευρωζώνη
Η ευρωζώνη μπορεί πολύ εύκολα να ξαναμπεί σε τροχιά ύφεσης, χωρίς αποκλειστικά και μόνο να ευθύνεται η Ελλάδα για αυτό, τονίζει η βρετανική εφημερίδα η οποία επισημαίνει τον ρόλο της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας μέσα στη ζώνη του ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, ενώ οι προοπτικές σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο «πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», σύμφωνα με τους οικνομικούς αναλυτές της City.
5. Γενική νευρικότητα
Ο πανικός «συμπαρασύρει την αγορά» ανέφερε χθες μια σχολιαστής των Financial Times. Οι ανησυχίες που προκαλούνται συχνά από τις παγκόσμιες απειλές για την υγεία και την ασφάλεια, αναφέρει η Telegraph, προκαλούν τον πανικό που βυθίζει τις αγορές. Ενα παράδειγμα είναι ο ιός Εμπολα, αλλά είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Συρία, στο Ιράκ, αλλά και το Χονγκ Κονγκ και την Ουκρανία. Οσο τέτοιες καταστάσεις παραμένουν άλυτες, τόσο θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιχειρήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου, των εισαγωγών και των εξαγωγών και κατά συνέπεια θα προκαλείται ταραχή και στις χρηματαγορές.
6. Η απειλή του αποπληθωρισμού
Ο αποπληθωρισμός είναι πάντα ένα κακό νέο μιλώντας γενικά, τονίζει η Telegraph, γιατί αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και έτσι οι επενδυτές κοιτούν με καχυποψία και φόβο. Τα ποσοστά του πληθωρισμού έχουν πέσει σε πολλά μέρη του κόσμου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) είναι μόλις 1,2%. Πρόκειται για πενταετές χαμηλό.