ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ

Βασίλισσα Ελισάβετ: 65 χρόνια στο θρόνο

Στις επτά και μισή το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 1952, ο καμαριέρης του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, εισήλθε στο δωμάτιο του κυρίου του. Διαπίστωσε έκπληκτος πως δεν ανέπνεε. Η βασιλεία του Γεωργίου Στ΄ ανήκε πλέον στην ιστορία. Tην επόμενη  ημέρα ο πρωθυπουργός  Ουίνστον Τσώρτσιλ δήλωνε συντετριμμένος : «Η πορεία  και η διαγωγή του βασιλιά Γεωργίου Στ΄στο θρόνο της Αγγλίας πρέπει να καταστεί πρότυπο για τις  Μοναρχίες σ΄ όλο τον κόσμο, τόσο στη  σημερινή γενιά όσο και στις επόμενες».

Ο Αλβέρτος, Φρειδερίκος, Αρθούρος, Γεώργιος, γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1895 στο Γιορκ Κότατζ του Σάντριγκχαμ. Η ημερομηνία της γέννησής του συνέπεσε να είναι η ίδια με αυτή του θανάτου του προπάππου του, πρίγκιπα Αλβέρτου (14-12-1861), συζύγου της βασίλισσας Βικτωρίας και προς τιμήν του οποίου έφερε το όνομά του. Ήταν ο δεύτερος γιος του δούκα της Υόρκης, Γεωργίου (μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου Ε΄) και της δούκισσας της Υόρκης, Μαρίας, γεννημένης πριγκίπισσας του Τεκ. Όταν γεννήθηκε ήταν τέταρτος στην σειρά διαδοχής στον θρόνο της Αγγλίας και τίποτε δεν προμήνυε  πως θα βασίλευε μετά από τέσσερις  δεκαετίες. Την εποχή που γεννήθηκε η βασιλεία της προγιαγιάς του Βικτωρίας έμοιαζε αιώνια και η Αγγλία ετοιμαζόταν να γιορτάσει  (1897) το Αδαμάντιο Ιωβηλαίο της.

Πριν από τον Αλβέρτο είχε γεννηθεί ο πρίγκιπας Εδουάρδος (1894-1972), μετέπειτα βασιλιάς Εδουάρδος Η΄. Μετά τον Αλβέρτο γεννήθηκαν: η πριγκίπισσα  Μαρία (1897-1965), κόμισσα του Χέαργουντ  και βασιλική πριγκίπισσα από το 1932, ο Ερρίκος (1900-1974), δούκας του Γκλόστερ, ο Γεώργιος (1902-1942), δούκας του Κεντ και ο πρίγκιπας Ιωάννης του Ηνωμένου Βασιλείου (1905-1919). Από τον Οκτώβριο του 1919  φοίτησε για ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου παρακολούθησε μαθήματα  ιστορίας, οικονομίας και αστικού δικαίου. Το 1923 παντρεύτηκε με την Ελισάβετ, μητέρα της σημερινής βασίλισσας μια γυναίκα έξυπνη και εκλεπτυσμένη.  Αν και είχε αριστοκρατική καταγωγή η Ελισάβετ, δεν διέθετε  υψηλούς βασιλικούς τίτλους.  Ο Αλβέρτος δεν είναι διάδοχος του θρόνου και οι γονείς του είναι πιο ελαστικοί στις απαιτήσεις τους για την καταγωγή της συζύγου του. Την αυστηρότητά τους την εκδηλώνουν στον πρωτότοκο Ντέιβιντ που παραμένει εργένης. Δύο χαριτωμένες πριγκίπισσες γεννιούνται. Η Ελισάβετ το 1926 και η Μαργαρίτα τέσσερα χρόνια αργότερα. Ο Αλβέρτος είναι ένας πολύ στοργικός πατέρας και αφιερώνει όλον τον ελεύθερο χρόνο του στην ανατροφή τους.

Η ευτυχισμένη οικογένεια εγκαθίσταται στην μοντέρνα συνοικία στο Πικαντίλι. Αλλά κάποια σύννεφα πυκνώνουν.  Η ιδιωτική ζωή του πρίγκιπα της Ουαλίας απειλεί τον θρόνο. Το ειδύλλιό του με μια κοινή θνητή, την Γουόλις Σίμπσον, που είναι ακόμη παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγό της, συνεχίζεται. Γίνεται κρατική υπόθεση  όταν μετά τον θάνατο του Γεωργίου Ε΄, στις 20 Ιανουαρίου 1936, 0 Ντέιβιντ ανήλθε στο θρόνο ως βασιλιάς Eδουάρδος Η΄. Στις 11 Δεκεμβρίου 1936  ανακοινώνει την παραίτησή του από τον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας για να  μπορέσει να ζήσει ανεμπόδιστα με την Γουόλις Σίμπσον.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος όταν πληροφορείται την παραίτηση του αδερφού του από τον θρόνο καταρρέει. Αναρωτιέται πώς θα αντιμετωπίσει αυτήν την τεράστια αλλαγή στην ζωή του.  Πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο ύψος των απαιτήσεων του αγγλικού λαού;  Για το καλό της αυτοκρατορίας πρέπει να θυσιάσει την ήρεμη και ευτυχισμένη οικογενειακή του ζωή. -«Με διακατείχε ένα έντονο συναίσθημα πως θα χάσω τις αισθήσεις μου» έγραφε στο ημερολόγιο του στις 12 Μαΐου 1937, την ημέρα της Στέψης του. Γίνεται βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Χάρη στην πολύτιμη  βοήθεια του Λάιονελ Λογκ, ενός καθηγητή ορθοφωνίας  από την Αυστραλία, και με την αμέριστη συμπαράσταση  της συζύγου του, κατορθώνει να βελτιώσει αισθητά την εκφορά  του λόγου του.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Στ΄ στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θα επιδείξει μεγάλο κουράγιο και αυταπάρνηση.  Η Ελισάβετ με το χαμόγελο της θα καθησυχάζει τον λαό, αρνούμενη να εγκαταλείψει την Αγγλία  και να καταφύγει με τις δύο πριγκίπισσες στον Καναδά . Παραμένει στο Λονδίνο που δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς, επισκέπτεται τα  ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών, για να δει το μέγεθος των καταστροφών, και προσπαθεί να απαλύνει   τον πόνο των πληγέντων. Παραμένει στο πλευρό του συζύγου της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄,  ηρεμεί τις αγωνίες του, τις αϋπνίες του,  του δίνει δύναμη και κουράγιο. Ποτέ  βασιλική οικογένεια δεν υπήρξε τόσο λαοφιλής.

Στις 8  Μαΐου 1945, το πλήθος συγκεντρώνεται έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και φωνάζει «Θέλουμε τον βασιλιά μας» . Εμφανίζεται στο μπαλκόνι των ανακτόρων  με την οικογένειά του αλλά και τον Πρωθυπουργό Ουίνστον Τσώρτσιλ για να γιορτάσουν την ημέρα της Νίκης. Το 1947 ο βασιλιάς Γεώργιος ευτύχισε να δει την πρωτότοκη κόρη του Ελισάβετ να παντρεύεται τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδος. Πρόλαβε να γνωρίσει τα δυο πρώτα εγγόνια του, τον πρίγκιπα  Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα.

Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου 1952, παρακούοντας  τις οδηγίες των ιατρών του, συνόδευσε την κόρη του Ελισάβετ και τον γαμπρό του Φίλιππο, στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, για να τους αποχαιρετίσει, πριν αναχωρήσουν για την  Κένυα. Ήταν ο πρώτος  τους σταθμός  πριν  ξεκινήσουν την περιοδεία τους στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Το πρόσωπο του βασιλιά φαινόταν κουρασμένο  και ο ίδιος έδειχνε καταβεβλημένος.

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου ο βασιλιάς πέρασε μια ήρεμη  ημέρα με την  οικογένειά του  στο Σάντριγκχαμ όπου είχε μεταβεί για  να συνεχίσει την ανάρρωσή του.  Κατά τις δέκα το βράδυ καληνύχτισε τα δύο αγαπημένα του εγγόνια, τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα, την σύζυγό του και πήγε να κοιμηθεί. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του. Ήταν μόνο 56 ετών.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος,  υιοθέτησε το ίδιο όνομα με αυτό που έφερε ως βασιλιάς και ο  πατέρας του, για να τονίσει την συνέχιση της δυναστείας, μετά την απρόσμενη παραίτηση του αδερφού του, βασιλιά  Εδουάρδου Η΄. Εκσυγχρόνισε  την εικόνα της αγγλικής μοναρχίας διεθνώς. Άλλαξε την εικόνα που είχαν δημιουργήσει  οι προγονοί του με τα ανέκφραστα – αυστηρά- πρόσωπα στις δημόσιες εμφανίσεις τους,  προσφέροντας την σιγουριά της σταθερότητας  στον λαό.

Στις 7 Φεβρουαρίου, με το ίδιο αεροπλάνο, η κόρη του θα επέστρεφε εκτάκτως στο Λονδίνο. Θα υποδεχόντουσαν την νέα βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου ο Πρωθυπουργός, τα μέλη της Κυβέρνησης και άλλοι επίσημοι. Ήταν η αρχή μιας νέας βασιλείας της οποίας είχε κτίσει γερά θεμέλια ο ίδιος.

H Ελισάβετ κυβερνά τη Βρετανία μέχρι σήμερα και είναι η μακροβιότερη βασίλισσα.

 

 

 

thetoc

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact