Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία
α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά περιόδους:
1. από τη νύχτα της Κυριακής έως τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου, στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, τη Στέρεα Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
2. από την Τρίτη έως την Πέμπτη κατά τόπους στη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.
β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
1. από τις βραδινές ώρες της Κυριακής στα ορεινά -ημιορεινά της Πελοποννήσου (κυρίως της ανατολικής και βόρειας), της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και από τη νύχτα και σε περιοχές της Θεσσαλίας με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα
2. από τη Δευτέρα χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν κατά περιόδους σε όλα τα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και πρόσκαιρα της Θεσσαλίας. Την Πέμπτη σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και θα εξασθενήσουν.
γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια από σήμερα Δευτέρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Τι λένε οι μετεωρολόγοι για το νέο κύμα κακοκαιρίας
Στην Αττική, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ 1, ο γνωστός μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, «βροχές θα σημειωθούν το απόγευμα, ενώ χιόνια θα πέσουν σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα». Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη θα πέσει χιονόνερο μέσα στην πόλη, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
«Οι βροχές θα είναι περισσότερες στη βορειοδυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία» προέβλεψε ο Τάσος Αρνιακός, ενώ εξέφρασε φόβους για πλημμυρικά φαινόμενα.
Δείτε και αυτό:
Μετά την Αριάδνη, ο Βίκτωρ: Μέχρι την Πέμπτη χιόνια και βροχές σε όλη τη χώρα
Δεν φεύγει ο χιονιάς μέχρι τις 23/01
Από διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα πλήττεται η Ελλάδα μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία των καιρικών μοντέλων, τα οποία θα αφήνουν κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις σε ορεινές, αλλά και ημιορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας.
Σε επιφυλακή ο ΟΣΕ
Μέτρα ενόψει της νέας κακοκαιρίας, προκειμένου να μην υπάρξει ένα νέο «μπλακ αουτ» στον σιδηρόδρομο με απανωτές βλάβες στις μηχανές και εγκλωβισμένους επιβάτες, αποφασίστηκε να ληφθούν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με τις διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών Νίκου Μαυραγάνη.
Ειδικότερα, αποφασίστηκε να επανδρωθούν οι ορεινοί σταθμοί στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχουν σε εφεδρεία και μηχανές εμπορευματικών αμαξοστοιχιών που θα μπορούν να απομακρύνουν το χιόνι από το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Οι σταθμοί Οινόη, Λιανοκλάδι, Παλαιοφάρσαλο και Πλατύ θα εξοπλιστούν με μηχανές εφεδρείας και προσωπικό κάθ´ ολη τη διάρκεια των φαινομένων.
Οι Μπράλος και Αγγείες θα είναι ανοιχτοί και επανδρωμένοι όλο το 24ωρο, ενώ στον σταθμό Παλαιοφάρσαλου δεν θα γίνεται αντικατάσταση της θερμικής μηχανής με ηλεκτρική.
Τέλος, οι μηχανοστασιάρχες ελέγχου κυκλοφορίας θα βρίσκονται επί των αμαξοστοιχιών στα σημεία που παρατηρούνται τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, έχει διαταχθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ για όσα συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύματος κακοκαιρίας, στο σιδηροδρομικό δίκτυο.