ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες: Εφθασαν τα 164,23 δισ. ευρώ τον Αύγουστο

Εκτιμήσεις για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών και ειδικότερα στη στεγαστική, αλλά και στην καταναλωτική πίστη, διατυπώνουν τραπεζικά στελέχη. Την ίδια ώρα αύξηση σημείωσαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς τον Αύγουστο έφθασαν τα 164,23 δισ.ευρώ.

Για πρώτη φορά μετά την κρίση, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, παρατηρείται υπολογίσιμη ζήτηση για στεγαστικά, αλλά ακόμη και για καταναλωτικά δάνεια, που ουσιαστικά είχε σχεδόν «παγώσει» τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα από το βήμα του συνεδρίου για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλη Τζάκου, για πρώτη φορά στην Εθνική Τράπεζα παρατηρείται από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, σταθερή ανάπτυξη στον τομέα της στεγαστικής πίστης, με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο.

Στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους και το πρώτο εξάμηνο του 2015, η Εθνική έχει προγραμματίσει να δώσει στεγαστικά δάνεια συνολικού ποσού 250 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται και σε πρόσφατα ανάλυση της Alpha Bank, η ανάκαμψη το 2014 και η υψηλή ανάπτυξη της οικονομίας από το 2015 ενισχύονται και από την αναμενόμενη μετατροπή σε θετικό πρόσημο γενικότερα της τραπεζικής πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας από το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Σημειώνεται ότι η τραπεζική πιστωτική επέκταση σημείωσε πτώση κατά -3,5% τον Αύγουστο του 2014 (από -3,7% τον Ιούλιο του 2014). Ωστόσο, η πτώση της συνολικής πιστωτικής επέκτασης, λαμβάνοντας υπόψη και τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων με έκδοση επιχειρηματικών ομολόγων, είναι ήδη πολύ χαμηλότερη και συμβάλλει στη σταδιακή ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία ως σύνολο.

Στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Bank, από το πρώτο τρίμηνο του 2015 αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά και η παρατηρούμενη σταθερή πορεία επανεισροής και αύξησης των ιδιωτικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, η οποία συνεχίζεται από τον Φεβρουάριο του 2014 και η οποία επιταχύνθηκε τον Αύγουστο του 2014. Αν αυτή η πορεία δεν διαταραχθεί αναίτια, εκτιμάται στην ανάλυση, τότε είναι βέβαιο ότι η τραπεζική πιστωτική επέκταση μπορεί να αποτελέσει και πάλι βασικό παράγοντα χρηματοδότησης των υγιών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, αλλά και των νοικοκυριών και παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας από το 2015.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αυξήθηκαν και πάλι στα 164,23 δισ.ευρώ τον Αύγουστο του 2014, από 163,22 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014, 163,06 δισ. τον Ιούνιο του 2014, 162,1 δισ. τον Μάιο του 2014, 161,03 δισ. τον Ιανουάριο του 2014 και 163,25 δισ. τον Δεκέμβριο του 2013. Επομένως, οι καταθέσεις ήταν αυξημένες τον Αύγουστο του 2014 κατά 1,25% σε ετήσια βάση και κατά 0,62% σε μηνιαία βάση. Η αύξηση των καταθέσεων έχει ήδη οδηγήσει σε δραστική μείωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, ενώ αναμένεται να συμβάλει και στην αύξηση των τραπεζικών χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τις αρχές του 2015.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact