Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις που προκαλεί στον επιστημονικό κόσμο νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cancer Research και η οποία δείχνει άμεση σχέση της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών με την αύξηση κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στην γυναίκα.
Και αυτό επειδή παλαιότερες έρευνες αναφορικά με τις επιπτώσεις των αντισυλληπτικών στην υγεία της γυναίκας είχαν δείξει αντίθετα αποτελέσματα. Για την ακρίβεια έχει αποδειχτεί ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες ή/και του ενδομητρίου.
Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ, εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 1.102 γυναικών ηλικίας από 20 έως 49 χρόνων, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του στήθους μεταξύ του 1990 και του 2009. Τις συνέκριναν με τις περιπτώσεις 21.952 γυναικών που δεν είχαν εκδηλώσει καρκίνο αν και έκαναν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Αντίθετα με προηγούμενες σχετικές έρευνες, οι ερευνητές δεν αρκέστηκαν στο να μάθουν από τις συμμετέχουσες το είδος των χαπιών που χρησιμοποιούσαν, αλλά ανέλυσαν οι ίδιοι την σύσταση των χαπιών σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Έτσι, διαχώρισαν τις συμμετέχουσες σε τρεις κατηγορίες: εκείνες που έκαναν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών με χαμηλή συγκέντρωση οιστρογόνων (20 μικρογραμμάρια), σε εκείνες που λάμβαναν χάπια με μέτρια συγκέντρωση οιστρογόνων (30-35 μικρογραμμάρια) και σε εκείνες που χρησιμοποιούσαν χάπια με υψηλή συγκέντρωση οιστρογόνων (50 μικρογραμμάρια).
Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά χάπια με μεγάλη συγκέντρωση οιστρογόνων ήταν έως και 2,7 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο του στήθους. Αντίστοιχα εκείνες που χρησιμοποιούσαν χάπια μέτριας συγκέντρωσης οιστρογόνων ήταν 1,6 φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του στήθους, ενώ εκείνες στην τρίτη κατηγορία, με χάπια χαμηλής συγκέντρωσης οιστρογόνων, δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του στήθους.
Επικριτές της συγκεκριμένης έρευνας, υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά ρεαλιστικά, επειδή οι γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών με μεγάλη συγκέντρωση οιστρογόνων είναι ελάχιστες και ακόμα και τότε πρόκειται πιθανότατα για γυναίκες με άλλες ιατρικές παθήσεις που καθιστούν την λήψη τέτοιων χαπιών απαραίτητη.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος του στήθους είναι αρκετά σπάνιος. Στην ηλικία των 40 ετών ο κίνδυνος εμφάνισης είναι 1,5% και στα 50 έτη είναι 2,38% κατά μέσο όρο.
Από όταν τα αντισυλληπτικά χάπια τέθηκαν στη διάθεση του κοινού στη δεκαετία του 1960, υπήρξαν αλλαγές στην σύστασή τους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των οιστρογόνων, λόγω κανονισμών ασφαλείας και της πιθανότητας μερικές γυναίκες να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει αυτή τη μορφή αντισύλληψης ως καρκινογόνα, αναφέροντας αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνων στο ήπαρ και τον μαστό. Ωστόσο, με παλαιότερες έρευνες το αντισυλληπτιοκό χάπι έχει τεκμηριωθεί ως ένα πιθανό προληπτικό μέτρο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου.