Με στόχο να δημιουργήσουν μία ουσιαστική και απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να παρέχουν τις απαραίτητες απαντήσεις σε καίρια θέματα που απασχολούν τη γυναίκα ασθενή, αλλά και την οικογένειά της, με τον έγκυρο, επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο του ιατρού απευθείας προς την ασθενή, οι γυναίκες ογκολόγοι-ιατροί για πρώτη φορά, απευθύνονται στη γυναίκα ασθενή.
Μια νέα ελληνική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO 2014), δείχνει ότι παρόλο που οι άνδρες ογκολόγοι στην Ελλάδα κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, το 82% των θέσεων ευθύνης, ο αριθμός των γυναικών ογκολόγων στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Women for Oncology – W4O» («Γυναίκες στην Ογκολογία»), η οποία στην χώρα μας εκπροσωπείται από το φόρουμ W4O Ελλάς.
Η πρωτοβουλία του ESMO W4O και οι εθνικές πρωτοβουλίες, όπως η δική μας, έχουν σαν στόχο όχι μόνο να «χαρτογραφήσουν» τα προβλήματα , αλλά ταυτόχρονα να:
• συνηγορήσουν για τις δράσεις που απαιτούνται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
• γεφυρώσουν και να μειώσουν τυχόν ανισότητες μεταξύ των φύλων στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας
• στηρίξουν την επαγγελματική και οικογενειακή ισορροπία
• υποστήριξουν τις νέες ογκολόγους με οργανωμένα, ευέλικτα, προγράμματα κατάρτισης και καθοδήγησης
• προωθήσουν αλλαγές πολιτικής, προκειμένου να αναγνωριστούν και να αναπτυχθούν οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στην ογκολογία
Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, κυρίες Γαλάνη, Λινάρδου και Ψυρρή απο την Αθήνα καθώς και η κυρία Χριστοπούλου από την Πάτρα, ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες ογκολόγοι δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ηγετικές ή ακαδημαϊκές θέσεις. Οι γυναίκες πράγματι επιλέγουν ολοένα συχνότερα τις ειδικότητες της ογκολογίας στην Ελλάδα, όμως οι περισσότερες θέσεις λήψης αποφάσεων ελέγχονται ακόμη από άνδρες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο και ακαδημαικό χώρο. Οι Ελληνίδες γυναίκες ογκολόγοι απαντώντας στο ερωτηματολόγιο της μελέτης, ανέδειξαν ως κυριότερη πρόκληση στην επαγγελματική τους εξέλιξη τη δυσκολία ισορροπίας μεταξύ εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων, και τη δύσκολη πρόσβαση σε μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό, ενώ πρότειναν συγκεκριμένες θεσμικές και άλλες αλλαγές και οργανωμένη υποστήριξη για την επαγγελματική τους ανέλιξη.
Η κυρία Σαριδάκη – Ζώρα απο την Κρήτη τόνισε: «Γυναίκες από όλους τους τομείς της Ογκολογίας (Παθολόγοι Ογκολόγοι, Χειρουργοί, Ακτινοθεραπευτές) και από όλη την Ελλάδα δημιουργήσαμε μια πρωτοπόρα, δυναμική ομάδα που φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά στο χώρο μας. Ο ρόλος της διττός. Από τη μια πλευρά, προσεγγίζουμε την γυναίκα ασθενή με καρκίνο, αλλά και την οικογένειά της, τους φίλους της, τον περίγυρό της, προσφέροντας ουσιαστική ενημέρωση, αλλα και υποστήριξη μέσω των κοινωνικών ιατρείων σε όσες είναι ανασφάλιστες, και με κάλυψη μοριακών εξετάσεων που ακόμα δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Από την άλλη πευρά, στηρίζουμε την γυναίκα γιατρό Ογκολόγο, συζητώντας τα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες του επαγγελματικού μας χώρου. Η Κρήτη, από όπου κατάγομαι και όπου δραστηριοποιούμαι, πιστεύω ότι θα αγκαλιάσει θερμά και έμπρακτα την προσπάθεια μας. Αυτή είναι μόνο η αρχή …»
Η κυρία Αγγελάκη επίσης από την Κρήτη δήλωσε με τη σειρά της: «O καρκίνος του μαστού αφορά γυναίκες στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ενώ ο καρκίνος των γυναικείων γεννητικών οργάνων αφορά αποκλειστικά γυναίκες. Δεδομένου του κεντρικού ρόλου της γυναίκας στην οικογένεια, οι επιπτώσεις της νόσου και της θεραπείας έχουν σημαντικό γενικότερο αντίκτυπο στην ίδια την κοινωνία. Οι γυναίκες στην Ογκολογία επιδιώκουν να προσεγγίσουν τα προβλήματα της γυναίκας ασθενούς με καρκίνο μέσα από μια άλλη οπτική που θέλει να αναδείξει, εκτός από τις ιδιαιτερότητες στη θεραπευτική προσέγγιση, την ανάγκη για πρόληψη και υποστήριξη των ασθενών στα πολλαπλά προβλήματα που ανακύπτουν τόσο κατά, όσο και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ταυτόχρονα, επιθυμούν να υποστηρίξουν την γυναίκα επιστήμονα που δραστηριοποιείται στο χώρο της Ογκολογίας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την καθημερινή πρόκληση της εξισορρόπησης μεταξύ των απαιτητικών επαγγελματικών υποχρεώσεων και των εξίσου απαιτητικών αναγκών της οικογένειας. Το 1ο ελληνικό Forum γυναικών στην Ογκολογία, αποτελεί το εφαλτήριο αυτής της προσπάθειας που φέρνει κοντά για πρώτη φορά τη γυναίκα γιατρό με τη γυναίκα ασθενή. Σας καλούμε να είστε όλοι εκεί.»
Η πρώτη δημόσια εκδήλωση της ομάδας των ελληνίδων ογκολόγων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μια Ημερίδα ανοικτή προς το κοινό, με την υποστήριξη όλων των Ογκολογικών Εταιρειών (ΕΟΠΕ, ΕΕΑΟ, ΕΕΧΟ), υπό την Αιγίδα της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων (EOΠΕ και ESMO-Women for Oncology, W4O), του Μεσογειακού Φόρουμ Ογκολογίας (MMOF) και του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (ΕΛΙΕΚ). Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι περισσότεροι σύλλογοι ασθενών και εθελοντών που ενεργοποιούνται στο χώρο της Ογκολογίας (Europa Donna, Άλμα Ζωής, Αγκαλιάζω, ΚΕΦΙ, I live for me, κ.α.).
Αρωγοί στην όλη προσπάθεια είναι και τα μέλη της κοινωνικής επιτροπής (επισυνάπτεται λίστα) με γυναίκες απ’ όλους τους κοινωνικούς χώρους, βουλευτές, επιστήμονες υγείας, καλλιτέχνιδες, δημοσιογράφοι κ.α. Το 1ο Forum ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ θα αποτελέσει ένα χώρο γνωριμίας, έκφρασης, συζήτησης και αλληλοϋποστήριξης των γυναικών από όλους τους τομείς της Ογκολογίας, ενώ, παράλληλα, θα κάνει την αρχή για μια ουσιαστική στήριξη, ενθάρρυνση και ενημέρωση στη γυναίκα ασθενή με καρκίνο.
Το 1ο Forum ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ στο πλαίσιο της Ημερίδας προσκαλεί στο τέλος της ημέρας γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες για μία συναυλία με τίτλο «ΔΥΝΑΤΑ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ». Η δύναμη που δίνει η γιορτή, η χαρά και η νίκη της ζωής, το ίδιο το τραγούδι, αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας, έχει ξεχωριστή θέση εδώ, θεραπεύει και συντροφεύει. Ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η ηθοποιός Νένα Μεντή ενώνουν τις φωνές τους υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίνας Νικολακοπούλου και συναντιούνται για πρώτη φορά επί σκηνής.
Τα έσοδα από τη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής θα δοθούν για την οικονομική υποστήριξη γυναικών με καρκίνο, δημιουργώντας ένα ‘μόνιμο ταμείο’ για την κάλυψη διαγνωστικών μοριακών εξετάσεων που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία, όπως πχ γενετικός έλεγχος και συμβουλευτική για κληρονομική προδιάθεση, αλλά και άμεση βοήθεια ανασφάλιστων γυναικών με καρκίνο μέσω κοινωνικών ιατρείων και άλλων φορέων, ανά την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα.
Η καλλιτεχνική εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρίας Roche και του Νοσοκομείου Metropolitan.
Λίγα λόγια για τις «Γυναίκες στην Ογκολογία»
Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία» είναι μια αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε ως συνέχεια της αρχικής ομάδας εργασίας της ΕΟΠΕ. Είναι ένα δίκτυο γυναικών που ασχολούνται με την Ογκολογία, που για πρώτη φορά δημιουργείται στην Ελλάδα, με κύριους στόχους την προώθηση του διαλόγου για ευκαιρίες, λύσεις, απαντήσεις σε κοινά προβλήματα. Πρόκειται για ένα χώρο έκφρασης και υποστήριξης των γυναικών ογκολόγων, αλλά ταυτόχρονα και ένα πρωτοπόρο δυναμικό δίκτυο υποστήριξης, ενημέρωσης και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς με επίκεντρο τη γυναίκα-ασθενή με καρκίνο.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς η μόδα στα μαγιό ευθύνεται για τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος
Έξι αιτίες καρκίνου που μπορεί να προληφθούν