Αντιδράσεις προκαλεί στην Ιορδανία η δολοφονία του χριστιανού συγγραφέα Νάχεντ Χάταρ, έξω από το δικαστήριο, όπου θα δικαζόταν επειδή δημοσίευσε στο ίντερνετ σκίτσο που θεωρήθηκε προσβλητικό για το ισλάμ.
Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού, φωνάζοντας «Οχι στον εξτρεμισμό, όχι στη βία» και «Κάτω η κυβέρνηση», ενώ στα χέρια τους κρατούσαν φωτογραφίες του δολοφονημένου συγγραφέα, ο οποίος πρόβαλε εθνικιστικές θέσεις κι υποστήριζε τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η δολοφονία του λογοτέχνη προκάλεσε σοκ σε μια χώρα που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες ενέργειες και ήγειρε φόβους περί εντάσεων ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους μειονοτικούς χριστιανούς, που πάντως διατηρούν πολιτική κι οικονομική επιρροή στο χασεμιτικό βασίλειο.
Το σκίτσο που είχε δημοσιεύσει ο Χάταρ- με αποτέλεσμα να συλληφθεί- έδειχνε έναν γενειοφόρο άνδρα στον παράδεισο, να καπνίζει στο κρεβάτι ξαπλωμένος πλάι σε γυναίκες απαιτώντας από τον θεό να του βάλει κρασί και να πάρει τα βρόμικα πιάτα.
Ο συγγραφέας αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους μετά την καταβολή εγγύησης, αφού του ασκήθηκε δίωξη για προσβολή της θρησκείας και υποκίνηση θρησκευτικής έντασης βάσει του εξαιρετικά αυστηρού νομικού πλαισίου στο βασίλειο για τη βλασφημία.
Συγγενείς του κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση δεν προσέφερε στον συγγραφέα καμιά προστασία μετά την προσωρινή αποφυλάκισή του παρότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του. Μέχρι στιγμής αρνούνται να παραλάβουν τη σορό του για ταφή.
«Απαιτούμε το λιγότερο την καθαίρεση του πρωθυπουργού», είπε ο Χάλεντ Χάταρ, αδελφός του θύματος, στο Reuters κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε απερίφραστα τη δολοφονία, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μια «αξιοκαταφρόνητη επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης» και σημειώνοντας ότι το νομικό πλαίσιο για τη βλασφημία θα πρέπει να τροποποιηθεί. Κάλεσε τις αρχές να διεξαγάγουν εξονυχιστική έρευνα για την υπόθεση.