Από το 1984 μέχρι και σήμερα προβλέπει με επιτυχία το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Ο καθηγητής Αλαν Λάιχτμαν ξέρει ποιος θα είναι ο κάτοικος του Λευκού Οίκου, μετά τις εκλογές τις 8ης Νοεμβρίου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οπως σημειώνει η Washington Post, η οποία φιλοξενεί συνέντευξή του, η πρόβλεψη δεν βασίζεται σε δημοσκοπήσεις, δημογραφικές μεταβολές ή δικές του πολιτικές απόψεις. Αντίθετα βασίζεται σε ένα σύστημα «Σωστού ή Λάθους» σε 13 προτάσεις «Κλειδιά για τον Λευκό Οίκο».
«Τα 13 κλειδιά είναι 13 ερωτήσεις “σωστό ή λάθος”, όπου κάθε “σωστή” απάντηση ευνοεί την επανεκλογή του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία, εν προκειμένω του Δημοκρατικούς», λέει.
Οπως εξηγεί, αν έξι ή περισσότερες απαντήσεις στρέφονται προς το λάθος, τότε το κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία χάνει τις εκλογές.
Ενα από τα κλειδιά σχετίζεται με την χαρισματικότητα του υποψηφίου, όπως ήταν ο Μπάρακ Ομπάμα, με τον κ. Λάιχτμαν να τονίζει πως «η Χίλαρι Κλίντον σίγουρα δεν πληροί τις προδιαγραφές».
Οσον αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο καθηγητής αναφέρει πως αποτελεί την πιο δύσκολη περίπτωση από το 1984, λόγω του ιδιότυπου χαρακτήρα του.
«Ποτέ δεν έχουμε δει έναν υποψήφιο, ο οποίος έχει περάσει τη ζωή του ”αβατάροντας” τον εαυτό του, εις βάρος των άλλων. Είναι ο πρώτος υποψήφιος στην ιστορία μας, που είναι κατά συρροή, επινοώντας καταστάσεις, καθώς προχωρά. Ακόμα και όταν λέει την αλήθεια, όπως ”ο Μπάρακ Ομπάμα γεννήθηκε στις ΗΠΑ”, προσθέτει ”πως η Χίλαρι διέδωσε τη φήμη μη γέννησης του εκεί”, με τον ίδιο να δίνει τέλος στο ψέμα», αναφέρει και συμπληρώνει:
«Ποτέ δεν είχαμε υποψήφιο που να προέτρεψε σε ”βία κατά του αντιπάλου του” ή “να προσκάλεσε μια εχθρική ξένη δύναμη να αναμειχθεί με τις αμερικανικές εκλογές».
«Εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια λέω πως οι προβλέψεις δεν αποτελούν θεωρητικά αξιώματα. Η πρόβλεψή μου βασίζεται σε ένα επιστημονικό σύστημα», υπογραμμίζει για την πρόβλεψή του.