Με τα θέματα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ να κυριαρχούν στην επικαιρότητα μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν χθες συναντήσεις με ξένους ηγέτες στη Νέα Υόρκη.
Τόσο η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών όσο και ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων προσπάθησαν να ενισχύσουν το προφίλ τους στα θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μέσω των συζητήσεων με τους ξένους ηγέτες που βρίσκονται στην αμερικανική μεγαλούπολη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Γνώριμο περιβάλλον
Για τη Χίλαρι Κλίντον, το περιβάλλον και το κλίμα των επαφών ήταν γνωστά καθώς διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.
Από την άλλη μεριά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διαθέτει σχετική εμπειρία και προσπαθεί να προβληθεί ως ένας ηγέτης παγκόσμιας εμβέλειας.
Η Κλίντον είχε σύντομες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, τον πρόεδρο της Αιγύπτου ‘Αμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Ο Τραμπ συναντήθηκε επίσης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Σίσι με τη Χίλαρι Κλίντον, στο ίδιο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην περιοχή του Μανχάταν.
Οι συναντήσεις των δύο υποψηφίων έγιναν, ενώ είχε προηγηθεί η άσκηση κριτικής από την Κλίντον για την επιθετική ρητορική του Τραμπ κατά των μουσουλμάνων. Κατά την άποψη της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, η τακτική αυτή ενισχύει τη στρατολόγηση νέων μελών από το Ισλαμικό Κράτος. Από την πλευρά του, ο Τραμπ, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί φραστικά στην Κλίντον υποστηρίζοντας ότι το επίπεδο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί ως συνέπεια των πολιτικών επιλογών τόσο της Χίλαρι Κλίντον όσο και του Μπαράκ Ομπάμα.
Έμφαση στα θέματα ασφάλειας
Θέματα σχετικά με την ασφάλεια κυριάρχησαν στις συζητήσεις των δύο υποψηφίων με τους αρχηγούς κρατών και με παγκόσμιους ηγέτες. Η Κλίντον κι ο Άμπε συζήτησαν τις ανησυχίες που υπάρχουν μετά την κλιμάκωση της έντασης από τη Βόρεια Κορέα στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και το ζήτημα που έχει προκύψει για τον έλεγχο της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Η συνεργασία με την Αίγυπτο
Τόσο ο Τραμπ όσο και η Κλίντον συζήτησαν με τον πρόεδρο Σίσι για την ανάγκη της στενής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ τόνισε ότι στη συζήτηση μεταξύ των Τραμπ και Σίσι δόθηκε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών για την τελική ήττα ενός κοινού εχθρού δηλαδή της “ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας”.
Με την Κλίντον, ο Αιγύπτιος πρόεδρος συζήτησε τα σχέδια για τη μετεξέλιξη της Αιγύπτου σε “μια σύγχρονη χώρα, με ενεργό τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και με σεβασμό στη νομιμότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις προσωπικές ελευθερίες”.
Η κατάσταση στην Ουκρανία
Στη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ποροσένκο, η Κλίντον παρατήρησε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει “πραγματικά προβλήματα κι απειλές από τη ρωσική επιθετικότητα” και εξέφρασε την “ανησυχία της για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παράσχουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη υποστήριξή τους”.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τα θετικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος θεωρεί ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει ισχυρότερη προσωπικότητα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ώρες αιχμής…
Οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές που καλύπτουν την προεκλογική εκστρατεία σημείωσαν ότι οι μετακινήσεις της αυτοκινητοπομπής που συνοδεύει την Κλίντον έγιναν σε ώρες αιχμής της κυκλοφορίας στους δρόμους της Νέας Υόρκης, καθώς η Χίλαρι πήγαινε από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο για τις συναντήσεις της.
Ετσι, η Κλίντον συνέβαλε στην όξυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της αμερικανικής μεγαλούπολης, παρατήρησαν οι ίδιοι αναλυτές.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)