Τη διαβεβαίωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν έχουμε πρόβλημα με παρουσία τζιχαντιστών στην Ελλάδα αμφισβητεί ευθέως σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτμε.
Η τουρκική εφημερίδα αφήνει μάλιστα αιχμές για την επάρκεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και την ικανότητα της χώρας μας γενικότερα να ανταποκριθεί στην απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας, εν μέσω οικονομικής κρίσης και περικοπών.
Η τουρκική εφημερίδα αφήνει μάλιστα αιχμές για την επάρκεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και την ικανότητα της χώρας μας γενικότερα να ανταποκριθεί στην απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας, εν μέσω οικονομικής κρίσης και περικοπών.
Κατά την αρθρογράφο, η Ελλάδα λειτουργεί ως πέρασμα για τζιχαντιστές που έρχονται από τη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια με τελικό προορισμό το Ιράκ και τη Συρία. Είναι άλλωστε χώρα αυξημένων ροών παράτυπων μεταναστών τα τελευταία χρόνια.
Το πρόβλημα όμως , κατά την Χουριέτ, δεν εντοπίζεται μόνο στους μετανάστες αλλά και στους αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας.
Μπορεί η ελληνική αστυνομία να αρνείται πως υπάρχουν κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί πως ένας 27χρονος, που πήρε την ελληνική υπηκοότητα το 2001, όταν ήταν 12 ετών, ζούσε στην Αθήνα μέχρι που αποφάσισε να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Ο βασικός αντίλογος για τη βεβαιότητα Βενιζέλου, σημειώνει, είναι η ίδια η CIA που ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να συνδράμουν με πληροφορίες γύρω από τις κινήσεις επτά ατόμων με ελληνικές ρίζες που αυτή τη στιγμή μάχονται με τους τζιχαντιστές και για άλλους που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ήρθε και η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι να επιβεβαιώσει την ισχυρισμό πως από την Ελλάδα έχουν περάσει ξένοι μαχητές που επιθυμούν να περάσουν στη Συρία και το Ιράκ.
Αποφαίνεται λοιπόν η Χουριέτ: «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι τζιχαντιστές υπάρχουν στην Ελλάδα. Και η κυβέρνησή της έχει υποσχεθεί πως θα συνεργαστεί με τις διεθνείς προσπάθειες για να εξαλείψει το πρόβλημα. Όμως, η Ελλάδα έχει άλλα σημαντικότερα να ασχοληθεί και αυτά έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση που την έχει χτυπήσει. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Η λιτότητα που της έχει επιβληθεί έχει μειώσει τη δύναμη της αστυνομίας, όπως και την αποτελεσματικότητά της. Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει να διαπραγματευθεί με την Τρόικα, δεν μπορεί να σκεφτεί το Ισλαμικό Κράτος».
Παράλληλα, σημειώνει η Χουριέτ, το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα μεγεθύνεται, αντί να μειώνεται και αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Οι παράνομοι μετανάστες αυξάνονται συνεχώς, όμως και ο αριθμός των νόμιμων μεταναστών που διαμένουν στη χώρα προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Μπορεί, επισήμως, η Ελλάδα να αρνείται πως υπάρχει μέλη των τζιχαντιστών στην Ελλάδα, όμως οι μαύρες σημαίες και τα γκράφιτι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Αθήνα από τη στιγμή που η κρίση στη Συρία εντάθηκε. Επιπροσθέτως, τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν πως η αστυνομία αναζητεί τα ίχνη 100 περίπου συμπαθούντων των τζιχαντιστών (μετανάστες αραβικής καταγωγής που μένουν στην Ελλάδα) και οι οποίοι βοηθούν τους ομοϊδεάτες τους να περάσουν στη Συρία.