Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει έφεση στην απόφαση των Βρυξελλών με την οποία ζητάει στην Apple να πληρώσει στην Ιρλανδία 13 δις ευρώ φόρο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, την Παρασκευή.
«Μετά από μια σύντομη σύσκεψη, η κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει έφεση στην απόφαση της Κομισιόν. Μια τροπολογία θα κατατεθεί στη βουλή για να επικυρωθεί αυτή η απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Ακόμη και το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Fianna Fail ήθελε να γίνει έφεση εναντίον της απόφασης της Κομισιόν. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θα περάσει την τροπολογία χωρίς καμία δυσκολία, την επόμενη Τετάρτη. Το Δουβλίνο έχει στη διάθεσή του δύο μήνες για να καταθέσει την έφεση ενώ από την πλευρά της και η Apple δήλωσε ότι θα προσβάλλει την απόφαση της Κομισιόν δικαστικά.
Την περασμένη Τετάρτη, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η σιδηρά κυρία της Κομισιόν, τα είχε βάλει τόσο με τον γίγαντα Apple όσο και με τις ΗΠΑ: είχε απαιτήσει από την εταιρεία να πληρώσει 13 δις ευρώ φόρους και είχε χαρακτηρίσει παράνομο το οικονομικό καθεστώς το οποίο έχει η Apple στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Apple από το 1991 και μετά πλήρωνε μόνο 0.0005% φόρους στα κέρδη που έκανε σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή 50 ευρώ ανά εκατομμύριο κερδών!
Το κυβερνητικό κόμμα Fine Gael εκτιμά ότι οι Βρυξέλλες αμφισβητούν το δικαίωμα της Ιρλανδίας να βάζει χαμηλή φορολογία στις εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας στη χώρα. Το μόνο εμπόδιο για το κυβερνών κόμμα είναι ο κυβερνητικός εταίρος Ανεξάρτητη Συμμαχία, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να σκεφτεί εκ νέου το θέμα της φορολογίας στις πολυεθνικές που έχουν έδρα την Ιρλανδία. «Τότε θα μπορούμε να εκτιμήσουμε τι και πόσους φόρους θα πρέπει να πληρώνει κάθε πολυεθνική», δήλωσε ο John Halligan, γενικός γραμματέας του κόμματος Ανεξάρτητη Συμμαχία που συγκυβερνά.
Ο γενικός διευθυντής της Apple Τομ Κουκ προειδοποίησε την Πέμπτη την ιρλανδική κυβέρνηση ότι αν δεν έκανε έφεση στην απόφαση της Κομισιόν θα έστελνε ένα κακό μήνυμα. «Πρόκειται για μια απόλυτα ηλίθια πολιτική απόφαση» δήλωσε ο Κουκ ο οποίος κατόρθωσε να πείσει την ιρλανδική κυβέρνηση.