Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος τάσσεται κατά του μπουρκίνι των μουσουλμάνων στη Γαλλία, έκανε λόγο για «έναν νέο ολοκληρωτισμό», «τον ισλαμικό ολοκληρωτισμό», τον οποίο η Γαλλία πρέπει να πολεμήσει και να αποτελειώσει, αλλάζοντας την κουλτούρα για την ασφάλειά της.
«Ενας νέος ολοκληρωτισμός έχει κάνει την εμφάνισή του. Ο ισλαμικός ολοκληρωτισμός που έχει την εξής θέληση: να διασπάσει τις δημοκρατίες, να χτυπήσει τις προσωπικές ελευθερίες, να επιβάλλει την δική του κοινωνική τάξη, μια κοινωνία κυριαρχίας των ανδρών πάνω στις γυναίκες» δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στην πόλη Κολομιέ.
Πρόσθεσε ότι ο ισλαμισμός επιτίθεται στη Γαλλία «επειδή είμαστε η Γαλλία». Ο γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην μακρά ιστορία της χώρας στο θέμα της κοσμικότητας και του νόμου και είπε ότι ο ισλαμισμός επιτίθεται στη Γαλλία «γιατί είναι μια χώρα που απευθύνει μήνυμα στον κόσμο».
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν πόλεμο νέου είδους. Πρέπει επομένως να αλλάξουμε εντελώς την κουλτούρα ασφάλειας και να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, γνωρίζοντας ότι υπάρχει απειλή αλλά χωρίς ποτέ να αρνηθούμε τη ζωή» δήλωσε και κάλεσε τους Γάλλους να «υπερασπιστούν τον πατριωτισμό τους».
Ο γάλλος πρωθυπουργός έχει ταχθεί κατά της μουσουλμανικής περιβολής με μαγιό μπουρκίνι στις παραλίες και δέχτηκε κριτική από κάποιους υπουργούς της κυβέρνησής του. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή του ομιλία επέμενε στις απόψεις του και μίλησε για την ελευθερία των γυναικών.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στο θέμα της θέσης της γυναίκας. Η Μαριάν, το σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας, έχει γυμνό στήθος γιατί θρέφει το λαό, δεν είναι καλυμμένη με μαντήλα επειδή είναι ελεύθερη. Αυτό είναι η Δημοκρατία» είπε.
Η Μαριάν, το σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας:
Η τελευταία φράση του Μανουέλ Βαλς προκάλεσε αίσθηση και θα σταθεί αφορμή για νέο κύκλο συζητήσεων και διαξιφισμών στη Γαλλία, με αφορμή την μουσουλμανική περιβολή των γυναικών. Ηδη, η ιστορικός Mathilde Larrere, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Paris-Est Marne-la-Vallée, επιτέθηκε στον Βαλς αποκαλώντας τον «ηλίθιο».
«Η Μαριάν έχει γυμνό στήθος γιατί είναι μια αλληγορία, ηλίθιε», έγραψε η ιστορικός στο τουίτερ. «Η Μαριάν έχει δημιουργηθεί στο πρότυπο των αρχαίων αλληγοριών, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, πρόκειται απλά για έναν καλλιτεχνικό κώδικα», πρόσθεσε.
Στη Γαλλία, η χρήση μιας γυναίκας, ντυμένης όπως στην αρχαιότητα, ως σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας ξεκίνηση από τον 18ο αιώνα. Εκείνη την εποχή, η ρωμαϊκή αρχαιότητα ήταν πολύ της μόδας και όταν ξεκίνησε η γαλλική επανάσταση το 1789 το σύμβολό της έγινε η Μαριάν, μια θεά της ελευθερίας, ντυμένη με έναν φρυγικό σκούφο ή έναν κόκκινο σκούφο που φορούσαν οι σκλάβοι της αρχαιότητας πριν απελευθερωθούν.
Εδώ η Μαριάν, το κεντρικό άγαλμα στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι.
Η Μαριάν έγινε γρήγορα το σύμβολο της ελευθερίας που αποκτήθηκε από την Επανάσταση και «χτυπήθηκε» σε όλα τα νομίσματα και τα επίσημα έγγραφα και σφραγίδες. Υπάρχουν ωστόσο δύο τύποι Μαριάν: η μία είναι σεμνή, ντυμένη με μακρύ χιτώνα και την προτιμούν οι συντηρητικοί δημοκράτες της Γαλλίας.
Η άλλη, είναι η επαναστάτισσα Μαριάν και φοράει κόκκινο καπέλο ενώ έχει γυμνό στήθος. Από το 1877 και οι δύο Μαριάν συγκατοικούν ήσυχα στη γαλλική δημοκρατία. Πρόσφατα, μάλιστα, στην Μαριάν έδωσαν τα χαρακτηριστικά γνωστών σταρ της Γαλλίας, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό.