Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει από την ΕΕ να συνάψει με τις βορειοαφρικανικές χώρες συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών, παρόμοιες με την αμφιλεγόμενη συμφωνία που συνήφθη με την Τουρκία.
Αυτό εξηγεί η ίδια σήμερα σε δηλώσεις της στον περιφερειακό Τύπο.
«Θα πρέπει να συνάψουμε παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες, grosso modo στη Βόρεια Αφρική, για να ελέγχουμε καλύτερα τις μεταναστευτικές οδούς στο κέντρο της Μεσογείου», δηλώνει η γερμανίδα καγκελάριος στις Passauer Neue Presse και Ruhr Nachrichten.
«Τέτοιες συμφωνίες είναι επίσης προς το συμφέρον των ανθρώπων που διαφεύγουν», τονίζει η Μέρκελ χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά τις χώρες που εννοεί, την ώρα που η Λιβύη, βυθισμένη στην αστάθεια από το 2011, έχει γίνει κεντρικό σημείο δράσης των διακινητών μεταναστών που έχουν στόχο τις ευρωπαϊκές ακτές.
Η συμφωνία με την Τουρκία προβλέπει ότι η χώρα θα δέχεται πίσω τους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στην Ελλάδα.
Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ οφείλει να καταβάλει τρία δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Άγκυρα να βελτιώσει την υποδοχή των προσφύγων, με δυνατότητα να δοθεί και μια επόμενη βοήθεια του ίδιου ύψους.
Η ΕΕ δεσμεύθηκε επίσης, για κάθε Σύρο που στέλνει πίσω, να “επανεγκαθιστά” έναν άλλον από την Τουρκία.
Η Μέρκελ υπερασπίσθηκε άλλη μια φορά αυτή τη συμφωνία, της οποίας ήταν ένας από τους πρωτεργάτες, και ζήτησε “να εργασθούμε” για να παραμείνει σε ισχύ, παρά τις τουρκο-ευρωπαϊκές εντάσεις και την εμπλοκή όσον αφορά την εξαίρεση των τούρκων πολιτών από το καθεστώς των θεωρήσεων εισόδου.
Η Μέρκελ εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της για τη βραδύτητα των Ευρωπαίων να κατανείμουν ανάμεσά τους τους 45.000 μετανάστες που έχουν αποκλειστεί στα ελληνο-μακεδονικά σύνορα, από τους οποίους μόνο 3.000 έχουν γίνει δεκτοί από άλλα κράτη μέλη.
Ερωτηθείσα σχετικά με την ιστορική απόφαση, τη νύκτα της 4ης προς την 5η Σεπτεμβρίου 2015, να αφήσει να μπουν στη Γερμανία δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που ήταν αποκλεισμένοι στην Ουγγαρία, η καγκελάριος διατύπωσε την εκτίμηση πως η απόφαση αυτή “ήταν επιβεβλημένη” και “ήταν σωστή”.
«Ήταν ανθρωπιστικό καθήκον μας να τους βοηθήσουμε και να αναλάβουμε τη φροντίδα τους», δήλωσε υπογραμμίζοντας την πεποίθησή της πως θα επιτευχθεί η ένταξη των 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων που έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία. «Παραμένω πεπεισμένη πως θα τα καταφέρουμε».
Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία (δυτική Γερμανία) και τις επιθέσεις του Ιουλίου στη νότια Γερμανία που πραγματοποιήθηκαν από μετανάστες, «το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας έγινε φυσικά κεντρικό», παραδέχθηκε.
Όμως εκτιμά πως η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει πολλά και θα κάνει περισσότερα βελτιώνοντας τα μέσα επιτήρησης μέσω του Ίντερνετ, τη συνεργασία με τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και την επιτήρηση μέσω βιντεοκαμερών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)