Αναμφισβήτητα η Γαλλία έχει πληγεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο Ευρωπαϊκό κράτος από την τρομοκρατία και τον ISIS.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 443 νεκρούς που έχει θρηνήσει η Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, οι 243 έχασαν τη ζωή τους σε γαλλικό έδαφος.
155 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Παρίσι, 84 στη Νίκαια, δύο στο Μαγκνανβίλ, ένας στη Λιόν και ένας στη Ρουέν.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει κηρύξει τον πόλεμο σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο και κατά συνέπεια και στη Γαλλία, η οποία δεν προλαβαίνει να μαζέψει τα κομμάτια της από ένα τρομοκρατικό χτύπημα και δέχεται το επόμενο. Η φρίκη και η δυστυχία που συνεχίζουν να προκαλούν οι τζιχαντιστές, έχει κάνει τους Γάλλους πολίτες να ζουν υπό το φόβο μιας μόνιμης τρομοκρατικής απειλής.
Ένα ζήτημα που σηκώνει αρκετή κουβέντα ωστόσο, είναι το πόσο καλά προετοιμασμένες ήταν οι γαλλικές Αρχές μετά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και τα συνεχόμενα κρούσματα τρομοκρατίας στην πρωτεύουσα αλλά και σε προάστια της Γαλλίας;
Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα λάθη που έκανε η αστυνομία την περίπτωση του μακελειού στο Μπατακλάν, στη Νίκαια και πρόσφατα στην περιοχή Ρουέν που αποκεφαλίστηκε ο ιερέας μέσα στην εκκλησία.
Δεν έλαβαν σοβαρά υπόψιν τις απειλές κατά του Charlie Hebdo – Ελλιπής φύλαξη των γραφείων
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, σημαντικά λάθη έγιναν στην (ανύπαρκτη) φύλαξη των γραφείων του περιοδικού Charlie Hebdo, αφού στις 7 Ιανουαρίου του 2015, δύο τρομοκράτες κατάφεραν να σκοτώσουν δώδεκα ανθρώπους και να τραυματίσουν άλλους επτά.
Τα λάθη των Αρχών στη συγκεκριμένη υπόθεση εντοπίζονται στις απειλές κατά του περιοδικού που κανείς δεν πήρε στα σοβαρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011, μετά την κυκλοφορία ειδικού τεύχους που ασκούσε κριτική στην εκλογική νίκη του ισλαμιστικού κόμματος στην Τυνησία, το περιοδικό αποτέλεσε αντικείμενο απειλών και επιθέσεων, ανάμεσά τους ένας εμπρησμός με ρίψη μιας βόμβας μολότοφ. Το 2013 η Αλ-Κάιντα εξέδωσε στο διαδικτυακό περιοδικό της, Inspire, λίστα “δυτικών προσώπων που καταζητούνταν ζωντανές ή νεκρές για εγκλήματα κατά του Ισλάμ”, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο σκιτσογράφος Charb.
Απειλές για το Μπατακλάν το 2007, το 2008 και το 2014 – Ανύπαρκτη αστυνόμευση εν μέσω τρομοκρατικής απειλής
Ελλιπής ήταν η αστυνόμευση και στο χώρο του Μπατακλάν, παρά τις απειλές που είχε δεχθεί το θέατρο τα προηγούμενα έτη. Ένα χρόνο πριν το μακελειό, η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε προειδοποιηθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε ως στόχο μια αίθουσα συναυλιών.
Ένας Γάλλος που είχε συλληφθεί την ίδια περίοδο είχε αναγνωρίσει, κατά την κράτησή του, ότι ένας παραγγελιοδόχος από τη Συρία του είχε ζητήσει να χτυπήσει μία ή περισσότερες αίθουσες συναυλιών.
Επιπροσθέτως, το 2007 και το 2008, η αίθουσα συναυλιών η οποία βρίσκεται στο μπουλβάρ Βολτέρ, στην καρδιά του Παρισιού, είχε δεχθεί απειλές από ριζοσπάστες τζιχαντιστές.
Ο δράστης της Νίκαιας… αλώνιζε στους δρόμους με το φορτηγό όλη τη μέρα
Tραγικά ήταν τα κενά ασφαλείας -σύμφωνα με το Γαλλικό Τύπο- και στο μακελειό της Νίκαιας.
Τα ερωτήματα είναι:
- Πώς κατάφερε το φορτηγό να διανύσει μία απόσταση δύο χιλιομέτρων μέσα στο πλήθος χωρίς καν να κινητοποιηθούν οι αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή;
- Γιατί τα σωστικά συνεργεία καθυστέρησαν τουλάχιστον μισή ώρα μετά το μακελειό;
- Γιατί οι γαλλικές Αρχές δεν έδωσαν τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή της Νίκαιας;
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του δημάρχου του Μπορντό, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος είχε πει ότι εάν είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα, δεν θα είχε συμβεί το δράμα της Νίκαιας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εθνικές επετείους της Γαλλίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων στους δρόμους, ωστόσο τη συγκεκριμένη ημέρα, ο δράστης -που είχε πει ότι κάνει μεταφορά εμπορευμάτων- παρέμεινε στο σημείο που μετέπειτα θα σκόρπιζε το θάνατο, για πολλές ώρες.
Είχαν αφήσει ελεύθερο τον έναν σφαγέα του ιερέα, ενώ είχαν δεχθεί και προειδοποιήσεις για το χτύπημα
Τη στιγμή που οι γαλλικές Αρχές είναι μία ακόμη φορά σε αμηχανία, προσπαθώντας να εξηγήσουν πώς και γιατί ήταν ελεύθερος ο ένας από τους σφαγείς του ιερέα στη Νορμανδία, μία νέα πληροφορία τις τοποθετεί σε ακόμη χειρότερη θέση.
Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δεχθεί προειδοποίηση, τέσσερις μόλις ημέρες πριν οι δύο τζιχαντιστές εισβάλλουν στην εκκλησία στη Νορμανδία, ότι υπήρχε επικείμενη τρομοκρατική επίθεση και τους είχαν στείλει τη φωτογραφία του δεύτερου δράστη.
Νωρίτερα, η αστυνομία είχε αφήσει ελεύθερο τον Κερμίς, παρότι όλα τα σημάδια έδειχναν ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και είχε συλληφθεί δύο φορές, στην προσπάθειά του να φτάσει στη Συρία προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πριν δύο ημέρες πως η απειλή που θέτουν οι ισλαμιστές μαχητές στη Γαλλία και την Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ τόσο σοβαρή όσο σήμερα.
«Μπροστά σε αυτή την απειλή, που δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη στην Γαλλία και την Ευρώπη, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη να (συντρίψει) την τρομοκρατία», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο ίδιος ωστόσο θα έπρεπε να αναλογιστεί τα δικά του λάθη σε αυτόν το συνεχή πόλεμο με την τρομοκρατία, καθώς η ανεπάρκεια των αρχών -την οποία πολλές φορές έχει στηλιτεύσει ο γαλλικός Τύπος- δεν βοηθάει τη δύσκολη, ομολογουμένως, κατάσταση που βιώνει ο λαός της Γαλλίας.