Παρακάμπτοντας ένα άρθρο του ποινικού κώδικα που απαγορεύει την αποκάλυψη των προσώπων των θυμάτων σεξουαλικής βίας, ένας δημοσιογράφος αποφάσισε να τους δώσει το λόγο μέσα από ένα βίντεο Snapchat.
Στην Ινδία, τα θύματα βιασμού δεν μπορούν να δώσουν δημοσίως μαρτυρίες. Αυτό οφείλεται σε μια ιδιαιτερότητα του ποινικού κώδικα της Ινδίας. Αν ο επίσημος στόχος αυτού του μέτρου είναι να προστατεύσει τα θύματα από την εκδίκηση των βιαστών, στο εσωτερικό της κοινότητάς τους, συνεισφέρει στο να συντηρείται η σιωπή για την σεξουαλική βία στη χώρα.
Εχοντας συνείδηση αυτών των δυσκολιών, ο Γουσούφ Ομάρ, δημοσιογράφος στην Hindustan Times, στράφηκε στο Snapchat για να επιτρέψει στις γυναίκες θύματα βιασμού να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους μπροστά στην κάμερα. Σεβόμενος τον νόμο, το πρόσωπο των θυμάτων είναι καλυμμένο χάρη στα φίλτρα που προτείνει η εφαρμογή.
«Εβλεπα μια συνέντευξη του υποτιθέμενου εραστή γκέι του δολοφόνου του Ορλάντο. Για να κρύψει την ταυτότητά του, είχε μια μάσκα από μακιγιάζ. Είπα στον εαυτό μου ότι είναι μια ενδιαφέρουσα επανάσταση, η οποία κάνει τα πράγματα λιγότερο δραματικά και διαχρονικά από τις τεχνικές φλουταρίσματος που χρησιμοποιεί κάποιος συνήθως», εξηγεί ο Γιουσούφ Ομάρ στην Liberation.
Αν τα φίλτρα του Snapchat κάνουν τα θύματα αγνώριστα, αφήνουν παρ’όλα αυτά τα συναισθήματα να πλημμυρίζουν το βίντεο. «Είναι το τέλειο μέσο κοινωνικής δικτύωσης γιατί το μήνυμα δίνεται απευθείας, ωμά», προσθέτει ο Ινδός δημοσιογράφος.
Μετά την μετάδοση των βίντεο, ο Ομάρ φοβήθηκε ότι θα είχε αρνητικές αντιδράσεις. Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές. «Δεν μου αρέσει να το λέω, αλλά σε μια χώρα όπου η σεξουαλική βία είναι συνηθισμένη, αυτή η τεχνολογία επέτρεψε σε αυτές τις ιστορίες να βρουν απήχηση», λέει.
«Πήρα συνέντευξη από δύο νεαρά κορίτσια που δεν ήταν ούτε 18 ετών. Της είχαν απαγάγει και τις δύο, τις βασάνισαν και τις βίασαν επί πολλές ημέρες. Ηξεραν το Snapchat, αλλά δεν είχαν ποτέ προσπαθήσει. Τους έδειξα αρχικά διάφορα αστεία φίλτρα. Διάλεξαν και οι δύο το φίλτρο με τον δράκο για να καλύψουν το πρόσωπό τους» διηγείται.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2012, μια Ινδή 23 ετών βιάστηκε ομαδικά σε ένα λεψφορείο στο Νέο Δελχί και πέθανε από τα τραύματα 15 ημέρες αργότερα. Η υπόθεση προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενο στη χώρα. Η μιντιακή απήχηση αυτής της κτηνωδίας ήταν επίσης πολύ μεγάλη. Ο Υπατος Αρμοστής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε ζητήσει τότε να γίνει «επειγόντως ένας δημόσιος διάλογος» για την σεξουαλική βία στην Ινδία.
Η κυβέρνηση της Ινδίας προσπάθησε να σκληρύνει τον νόμο για τους βιαστές. Οι συμμορίες, οι χειρονομίες, οι επιθέσεις με οξύ θεωρούνται πλέον υποθέσεις με σεξουαλικό χαρακτήρα και τιμωρούνται. Η θέληση για αλλαγή υπάρχει στην Ινδία αλλά χρειάζεται χρόνος για να ενσωματωθούν οι νόμοι σε όλη την κοινωνία και τις κοινωνικές κάστες.
O δημοσιογράφος Γιουσούφ Ομάρ: