Επί σειρά ετών η επιστήμη θεωρούσε ότι η πιο σημαντική ανακάλυψη που χαρτογραφεί την εξέλιξη του ανθρώπου από τους πιθήκους, είναι η ανάπτυξη του νεοφλοιού -μέρος του εγκεφαλικού φλοιού του ανθρώπου.
Τώρα, μια νέα έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά, αφού, έδειξε ότι η ανάπτυξη ενός άλλου μέρους του ανθρώπινου εγκεφάλου, της παρεγκεφαλίδας, έγινε με ρυθμό 6 φορές μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν καθ’ όλη την ιστορία εξέλιξης των πρωτεύοντων θηλαστικών, όπως ο πίθηκος.
Ο νεοφλοιός έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστήμης εδώ και χρόνια εν μέρει επειδή είναι μια μεγάλη δομή στον εγκέφαλο. Κοιτάζοντας τη διακύμανση στο μέγεθος των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, ο νεοφλοιός φαίνεται να δείχνει την πιο μεγάλη αύξηση/διαστολή.
Αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης στο μέγεθος μπορεί να εξηγηθεί από το συνολικό μέγεθος του ζώου (όπως ο άνθρωπος). Αντιθέτως, η παρεγκεφαλίδα περιέχει περίπου 70 δισεκατομμύρια νευρώνες, αριθμός που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από ό,τι στο νεοφλοιό.
Αφότου εξέτασαν προσεκτικά την ανάπτυξη των δύο αυτών περιοχών του ανθρώπινου εγκεφάλου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ρυθμός αύξησης/ανάπτυξης της παρεγκεφαλίδας στον ανθρώπινο εγκέφαλο ήταν πολύ μεγαλύτερος (κατά 6 φορές) από ό,τι η αντίστοιχη εξέλιξη στους εγκεφάλους σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά.
Ο δρ Robert Barton, ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, υποστηρίζει ότι η τελευταία αυτή εξέλιξη υπογραμμίζει έναν προηγουμένως υποτιμημένο ρόλο της παρεγκεφαλίδας στην εξέλιξη του εγκεφάλου του ανθρώπου και του πιθήκου, και η οποία έχει τη δυνατότητα να εστιάσει εκ νέου την προσοχή των ερευνητών σχετικά με το πώς και το γιατί οι εγκέφαλοι σε αυτά τα είδη (άνθρωπος και πίθηκος) έχουν γίνει πλέον διαφορετικοί και να αλλάξει την επιστημονική παγιωμένη πεποίθηση ότι η ανάπτυξη του νεοφλοιού είναι η “αρχή” του ανθρώπινου είδους.
Είναι γνωστό ότι η παρεγκεφαλίδα παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της γλώσσας/επικοινωνίας. Το γεγονός ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου επεκτάθηκε ταχύτατα στον άνθρωπο δείχνει ότι μπορεί να είναι υπεύθυνη για τις πιο σημαντικές γνωστικές σκέψεις, που διαχώρισαν σταδιακά το είδος μας από τον πίθηκο.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.