Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολόγησαν οι πρόσφατες ενδοκυβερνητικές αναταράξεις.
Επιχειρώντας να τερματίσουν το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί, και συνοδεύεται από έντονη φημολογία για πρόωρες εκλογές, ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποφάσισαν να ζητήσει η κυβέρνηση την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής.
Το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα υποβληθεί την επόμενη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημειώνεται ότι στις 6 Οκτωβρίου κατατίθεται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθούν το Φεβρουάριο του 2015, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια.
«Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού.
Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο» δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος. «Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από μία απονομιμοποιημένη Βουλή», ήταν το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την γνωστοποίηση της απόφασης Σαμαρά και Βενιζέλου να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
«Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει το κουράγιο να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το μνημονιακό καθεστώς που έχει συμφωνήσει με την κυρία Μέρκελ», συνέχισε ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη:
«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και
2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».
Είχε προηγηθεί, την Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο, κατά την οποία κρίθηκε σκόπιμο να γίνει η συνάντηση, στην οποία τέθηκε επί τάπητος η κυβερνητική συνοχή.
Ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις
Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές διαφωνίες που ψύχραναν τις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και τραυμάτισαν την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία.
Στόχος της συνάντησης ήταν να αμβλυνθούν οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις που αφορούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι παράλληλα επιδιώκουν να χαράξουν κοινή γραμμή πλεύσης έναντι της τρόικας.
Την Τρίτη παρουσιάστηκε εμπλοκή με την παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε προ ημερών συνομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Γκίκα Χαρδούβελη στην οποία ζητήθηκε η παρουσία και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στο ραντεβού της Τρίτης.
Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν ότι δεν προβλέπεται παρουσία τους εκ του θεσμικού τους ρόλου και ότι το Παρίσι ήταν ιδιαίτερη περίσταση (ως γνωστόν συμμετείχαν οι κ.κ. Πιερρακάκης και Πρωτόπαπας). Ετσι, το ΠΑΣΟΚ δεν απέστειλε εκπροσώπους στο υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο η παρουσία του συμβούλου του Πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι δημιούργησε αντιδράσεις. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδούβελης τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο και τον ενημέρωσε ότι είναι παρών ο κ. Λαζαρίδης πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του συμβούλου του Πρωθυπουργού και βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδη, στη συνάντηση με την τρόικα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «ήταν παρών γιατί είναι γνώστης των αριθμών και έχει βοηθήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία των συμβούλων του Πρωθυπουργού σε μια διαπραγμάτευση. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ».