Οι ελιές είναι βλάβες οι οποίες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι καλοήθεις, ωστόσο σε ένα μικρό ποσοστό είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε πιο επιθετικές βλάβες, ακόμη και σε κακόηθες μελάνωμα, το χειρότερο, δηλαδή, καρκίνο του δέρματος.
Η συχνότητα του ελέγχου
Η συχνότητα του ελέγχου από τον δερματολόγο εναπόκειται στην κρίση του, αλλά συνήθως κυμαίνεται από 1 φορά κάθε 6 μήνες έως 1 φορά τον χρόνο.
Αναλόγως με τα ευρήματα του ελέγχου, πάντως, μπορεί να χρειαστεί και συχνότερα.
Επίσημη ηλικία έναρξης του δερματολογικού ελέγχου δεν υπάρχει. Εντούτοις, τα άτομα με ανοικτό χρώμα δέρματος οφείλουν να ελέγχονται νωρίτερα και συχνότερα σε σύγκριση με όσους έχουν σκούρο δέρμα.
Ο έλεγχος συνήθως αρχίζει όταν κάποιος παρατηρήσει μία βλάβη που φαίνεται ύποπτη στο δικό του δέρμα ή σε αυτό του παιδιού του ή κάποιου οικείου του.
Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν δύο τεχνικές για τον έλεγχο των σπίλων και των μορφωμάτων:
Δερματοσκόπηση: Το δέρμα ελέγχεται με ένα σύστημα φακών που ονομάζεται δερματοσκόπιο και μπορεί να μεγεθύνει σημαντικά κάθε βλάβη, επιτρέποντας στον γιατρό να την δει με λεπτομέρειες
Χαρτογράφηση των σπίλων: Όλες οι ελιές και οι άλλες δερματικές βλάβες του ασθενούς καταγράφονται και αποθηκεύονται σε ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή και έτσι μπορούν να επανελέγχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορεί ο γιατρός να διαπιστώσει εάν άλλαξαν, εάν μεγάλωσαν κ.τ.λ. Ουσιαστικά, η χαρτογράφηση γίνεται για λόγους συγκριτικούς.
Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται να επισκεφθείτε άμεσα δερματολόγο
Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, εάν μία ελιά παρουσιάσει:
– Αλλαγή στο σχήμα ή στο μέγεθος
– Αλλαγή στο χρώμα (αν γίνει λιγότερο ομοιόμορφος και, κυρίως, αν αποκτήσει μαύρη, μπλε ή γκρι χροιά)
– Μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό της μύτης ενός μολυβιού (διάμετρος πάνω από 8 χιλιοστά)
– Όρια ασαφή και οδοντωτά
– Επιφάνεια τραχεία ή που αιμορραγεί ή αρχίζει να προκαλεί κνησμό (φαγούρα)