Από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού ξεκινάει ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών και ήδη, πριν πατήσουν το πόδι τους στην Αθήνα, οι επικεφαλής της Τρόικας έχουν “διαρρεύσει” ότι το “κενό” του 2015 είναι διπλάσιο από αυτό που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο ήτοι περίπου 2 δισ ευρώ και όχι 900 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν, πάντως, ότι η “ψαλίδα” αυτή μπορεί να κλείσει έως την επόμενη Δευτέρα που πρέπει να κατατεθεί το Προσχέδιο στη Βουλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάθε περίπτωση η πρόβλεψη του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα είναι 3%.
Από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το εύρος των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς, αν και θα θεωρηθεί ως έκπληξη πρώτου μεγέθους εάν στο Προσχέδιο δεν ενσωματωθούν οι αλλαγές στις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία (έως 100 δόσεις, “κούρεμα” προστίμων και προσαυξήσεων, μείωση έως και 50% του επιτοκίου των προσαυξήσεων), το “ψαλίδισμα” της έκτακτης εισφοράς κατά 30% αλλά και η αύξηση των αποδοχών στους ενστόλους, με σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί στην Τρόικα. Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά θα βαρύνουν λογιστικά το φετινό Προϋπολογισμό ανεξαρτήτως του χρονικού ορίζοντα εξόφλησης τους και αυτό έχει τη σημασία του στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το “κενό” του 2015.
Η Τρίτη είναι κρίσιμη και για έναν ακόμα λόγο. Την ώρα που ο Γκίκας Χαρδούβελης και το οικονομικό επιτελείο θα διαπραγματεύονται για τον Προϋπολογισμό, στη Γενεύη ο Γ. Βρούτσης μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων θα επιχειρούν να πάρουν στις αποσκευές τους τη θετική γνωμοδότηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) στο θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και του συνδικαλιστικού νόμου. Οι πληροφορίες είναι ότι το Γραφείο κρίνει επαρκείς τις παρεμβάσεις που έγιναν πρόσφατα στο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ όσον αφορά στο πλαίσιο για τις απεργίες εκτιμάται ότι η παρουσία και η κοινή γραμμή συνδικάτων- εργοδοτικών οργανώσεων θα αποτρέψει τις πιέσεις για επαναφορά του lock out (ανταπεργία). Ερώτημα γεννάται, πάντως, στο εάν θα αποφευχθεί τελικά η ρύθμιση για λήψη απόφασης για απεργία, από το 50% + 1 του συνόλου των εργαζομένων, όχι μόνο σε επίπεδο επιχείρησης αλλά και σε επίπεδο κλάδου! Και τα δύο θέματα- εργασιακό και συνδικαλιστικός νόμος- χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως “κόκκινη γραμμή”, όπως επίσης και το θέμα του Ασφαλιστικού. Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται από το Παρίσι κιόλας, ότι η Τρόικα έχει ορίσει διπλή συνάντηση με τον Γ. Βρούτση εντός της εβδομάδας.
Εκκρεμότητες υπάρχουν και στο θέμα του Δημοσίου, οπότε αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τετ-α-τετ του Κ. Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της Τρόικας στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης. Επί τάπητος δεν θα τεθεί μόνο το θέμα των απολύσεων για το 2014- που “τρενάρουν” λόγω της ενδοκυβερνητικής κόντρας για το… “άδειασμα” στους ΟΤΑ- αλλά και το θέμα του Μισθολογίου, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για μείωση των εισαγωγικών μισθών στους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει διαφορά με τους αντίστοιχους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.