Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Ινστιτούτο MIND του πανεπιστημίου California-Davis, η λήψη σιδήρου πριν και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης συνδέεται με την πιθανότητα αυτισμού στο παιδί.
Η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία που αυτή προκαλεί είναι η πιο κοινή ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που επηρεάζει το 40% έως 50% των γυναικών και τα βρέφη τους. Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Και οι δύο αυτές καταστάσεις έχουν συσχετιστεί με τον αυτισμό σε παλαιότερες έρευνες.
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ της λήψης σιδήρου από τη μητέρα και του κινδύνου αυτισμού στο παιδί. Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από επιμέρους έρευνες που έγιναν από το 2002 έως το 2009.
Ως μέρος εκείνων των ερευνών καταγράφηκαν στοιχεία για την ημερήσια λήψη σιδήρου εγκύων γυναικών, καθώς και για την ποσότητα άλλων βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής που τυχόν έπαιρναν ενώ ήταν έγκυες ή και κατά τους μήνες του θηλασμού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά εκείνων των γυναικών που λάμβαναν λίγο ή καθόλου σίδηρο πριν και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ήταν 5 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα αυτισμού. Αυτό επιβεβαιώθηκε για γυναίκες που ήταν 35 χρόνων ή μεγαλύτερες την εποχή που γέννησαν το παιδί τους και για γυναίκες που είχαν υπέρταση ή διαβήτη.
Η συσχέτιση ανάμεσα στην χαμηλή λήψη σιδήρου της μητέρας και του αυξημένου κινδύνου αυτισμού στο παιδί ήταν ισχυρότερη κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Επίσης, ο κίνδυνος που συνδέεται με τη χαμηλή πρόσληψη σιδήρου της μητέρας ήταν πολύ μεγαλύτερος όταν η μητέρα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και είχε μεταβολικές ασθένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όπως επισήμαναν οι επικεφαλής της έρευνας.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σημαντικά, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και με περαιτέρω, μεγαλύτερες έρευνες, προτού αποδειχτούν οριστικά.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.