Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η… επίθεση «φιλίας» που έκανε Ευρωπαίος αξιωματούχος λίγο πριν από την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, αν και δεν μπορούν να κρύψουν την αμηχανία τους για την ένταση με την οποία ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης έθεσε την ατζέντα των εκκρεμοτήτων με την Αθήνα.
Ειδικά όσον αφορά στο δημοσιονομικό «κενό» του 2015, που θα αποτελέσει το πρώτο αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν με νόημα ότι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου, δηλαδή όταν θα είναι στην Αθήνα οι επικεφαλής, συμπληρώνοντας με νόημα: «ελπίζουμε να το καταθέσουμε σε συμφωνία μαζί τους..
Ερμηνεύοντας κανείς την τοποθέτηση αυτή, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον το Προσχέδιο θα κατατεθεί με βάση τις ελληνικές και όχι τις τροϊκανικές προβλέψεις, δηλαδή με πρόβλεψη πλεονάσματος κοντά στο 2,5% αντί 3%, αλλά για το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου, θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση και οι τελικές προβλέψεις θα είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα του παζαριού που έχει ξεκινήσει, με φόντο τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, το σχεδιασμό των φοροελαφρύνσεων και πάνω απ’ όλα την ελάφρυνση του Χρέους.
Οσον αφορά στα «καυτά» θέματα των ομαδικών απολύσεων και του νέου Ασφαλιστικού, από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι αν και περιμένουν πιέσεις, η κυβέρνηση έχει τις θέσεις της, γνωρίζοντας άλλωστε ότι ήδη στις δύο Κ.Ο. των κομμάτων της συγκυβέρνησης βρίσκονται στα… κάγκελα. Αντιθέτως, όσον αφορά στα μισθολογικά του Δημοσίου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε διορθώσεις με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επί της ουσίας, ο σχεδιασμός- για τον οποίο πάντως υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από βουλευτές- προβλέπει τη μείωση των εισαγωγικών μισθών στους υπαλλήλους Υποχρεωτικής και ενδεχομένως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ αντιθέτως για τους Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης εξετάζεται η ενεργοποίηση των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, μέσω των οποίων οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων και απόδοσης θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται.
Πλήρης είναι η διαφωνία του υπουργείου Οικονομικών με τις εκτιμήσεις της Τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ για το χρηματοδοτικό «κενό» των 12 δισ ευρώ. «Βασίζονται στην παραδοχή ότι δεν θα καταφέρουμε να δανειστούμε ομαλά από τις αγορές, αλλά εμείς θεωρούμε ότι θα τα καταφέρουμε», σημειώνουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, παραπέμποντας στο σχεδιασμό που δεν προβλέπει μόνο τη νέα έκδοση 7ετούς ομολόγου και 18μηνων εντόκων γραμματίων αλλά και την πλήρη κάλυψη των δόσεων από το ΔΝΤ έως το 2016, που φτάνουν στα 16 δισ ευρώ εάν συνυπολογίσει κανείς τις δύο εκκρεμείς δόσεις (7 δισ ευρώ) του 2014.