Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να εμφανίζεται για πρώτη φορά στην θητεία του να είναι έτοιμος για πόλεμο, βρίσκεται όμως ταυτόχρονα αντιμέτωπος με την πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του καθώς βλέπει την δημοτικότητά του να πέφτει συνεχώς.
Με τις εκλογές του Νοεμβρίου για την ανανέωση μέρος του Κογκρέσου να πλησιάζουν και την προεκλογική περίοδο να έχει ήδη αρχίσει, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο τον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος αλλά και να αποφύγει όλους εκείνους τους – εσωτερικούς και εξωτερικούς- κινδύνους που ενέχει η απόφασή του να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία. Ο Ομπάμα δεσμεύθηκε χθες ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν στρατιωτικά τους αντάρτες του ISIS και παρότρυνε όσους εντάχθηκαν στην εξτρεμιστική οργάνωση στο Ιράκ και στη Συρία «να φύγουν από το πεδίο της μάχης όσο προλαβαίνουν».
Ο νέος πόλεμος που φαίνεται να ξεκινά ο Ομπάμα μπορεί να αποδειχθεί αρκούντως προβληματικός τόσο για τον ίδιο όσο και για το Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με το Reuters. Αν εμφανιστούν επιπλοκές στη στρατιωτική επέμβαση, τότε τα ποσοστά αποδοχής του από τον αμερικανικό λαό μπορεί να πέσουν ακόμη πιο χαμηλά από το 40% που βρίσκονται σήμερα. Οι Ρεπουμπλικανοί περιμένουν να αδράξουν την ευκαιρία σε ένα πιθανό στραβοπάτημα του προέδρου.
«Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν τέτοιοι δολοφόνοι είναι η γλώσσα της δύναμης. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ θα εργαστούν με έναν ευρύ συνασπισμό ώστε να διαλύσουν αυτό το δίκτυο θανάτου», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να καταλάβουν στρατιωτικά καμία χώρα αλλά ότι «θα υποστηρίξουν τους Ιρακινούς και τους Σύρους που παλεύουν για να ανακτήσουν τις κοινότητές τους».
Από μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos στις 12 Σεπτεμβρίου προκύπτει πως το 64% των ερωτηθέντων εγκρίνει την στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας, το 21% είναι αντίθετο ενώ το 16% δεν έχει άποψη. Ωστόσο, σε πιο πρόσφατη δημοσκόπηση των New York Times/CBS News στις 17 Σεπτεμβρίου, το 48% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τον τρόπο που ο Ομπάμα αντιμετωπίζει την απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ το 39% τον εγκρίνει και το 13% δεν έχει άποψη.
Ο Μπαράκ Ομπάμα σε άλλο σημείο τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα για μια ευρύτερη διαπραγμάτευση στην οποία οι μεγάλες δυνάμεις θα λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, με ευθύτητα και τιμιότητα, η μία απέναντι στην άλλη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι μέσω αντιπροσώπων που κραδαίνουν όπλα».
Το μεγάλο ρίσκο του Μπαράκ Ομπάμα
Που ακριβώς όμως εδράζεται το ρίσκο για τον πρόεδρο; Ο Ομπάμα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος μπορεί να έχει την υποστήριξη του Κογκρέσου στην πρότασή του για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ανταρτών της Συρίας που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, όμως αυτή η υποστήριξη δεν είναι για τη διενέργεια πολέμου. Αφορά απλώς μια έγκριση για ένα πρόγραμμα εξοπλισμού των σύρων ανταρτών για τους επόμενους δυο μήνες.
«Η προεδρία του Ομπάμα οικοδομήθηκε πάνω στην αποχώρηση από εμπόλεμες ζώνες όχι στην έναρξη νέων πολέμων. Οπότε η απόφασή του να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία εμπεριέχει ένα εύλογο ρίσκο. Ωστόσο διαθέτει σημαντικό λαϊκό έρεισμα. Θεωρώ πως πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική έκβαση της επέμβασης», επισημαίνει ο Τζέιμς Γκολντγκάιερ, πρύτανης στο School of International Service του American University στην Ουάσινγκτον.
Ο Ομπάμα, που πριν από ένα χρόνο απέφυγε να εμπλακεί σε έναν πόλεμο στη Συρία, αναγκάζεται πλέον να καταφύγει σε στρατιωτικά μέσα λόγω της ανόδου του Ισλαμικού Κράτους. Το κακό είναι πως πλέον θα καταλήξει να είναι αυτό που προσπάθησε πάση θυσία να αποφύγει: θα γίνει ένας πρόεδρος που σέρνει την Αμερική σε πολέμους.
Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα ο αμερικανός πρόεδρος είναι να διαπραγματευτεί μια ασφαλή διέξοδο στη Μέση Ανατολή. Και να εμποδίσει τον Μπασάρ αλ Ασαντ να αναμειχθεί στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους _ αν και είναι αμφίβολο ότι ο σύρος πρόεδρος θα θελήσει να αναμειχθεί δεδομένου ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο στις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί.
Καραδοκεί ο Άσαντ και ο Πούτιν
Παράλληλα, σε παρόμοιο ενδεχόμενο που το KoolNews.gr έχει ήδη αναλύσει, πίσω από την κουρτίνα του πολέμου στο Ιράκ και την Συρία, κρύβεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμένει τον Ομπάμα να αποδυναμωθεί από τον πόλεμο προκειμένου να ισχυροποιήσει την θέση της Ρωσίας, την δική του, και να δικαιωθεί που από την πρώτη στιγμή στήριζε τον Μπασάρ Άλ Άσαντ. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]