Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο διπλωματικό σώμα η απόφαση του Έλληνα πρέσβη στη Γερμανία Παναγιώτη Ζωγράφου, να υποβάλει την παραίτησή του, μόλις 24 ώρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που οδήγησε στην παραίτηση του Έλληνα διπλωμάτη είναι άλλος από αυτόν που παρουσιάζεται.
Η αποτυχία της συνάντησης Σαμαρά – Μέρκελ χρεώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου στον Έλληνα πρέσβη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο έμπειρος διπλωμάτης είχε ενημερώσει, ως όφειλε στο πλάισιο των καθηκόντων του, ότι η χρονική περίοδος δεν είναι κατάλληλη για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.
Αυτός πιθανότατα ήταν και ο λόγος που ο 60χρονος Παναγιώτης Ζωγράφος δεν συμπεριελήφθη στην αντιπροσωπία που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.
Τα «περίεργα» της επίσκεψης Σαμαρά
Ο 60χρονος Παναγιώτης Ζωγράφος είναι 38 χρόνια στο διπλωματικό σώμα. Υπήρξε Πολιτικός Διευθυντής στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ διετέλεσε τέσσερις φορές πρέσβης. Στο Βερολίνο βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2013 και η θητεία του έληγε την άνοιξη του 2015 αλλά πήρε παράταση ως τον Αύγουστο του 2015 οπότε και θα αφυπηρετούσε. Τα πράγματα ήρθαν όμως αλλιώς και για τον ίδιο τουλάχιστον όχι αιφνιδιαστικά. Ο κ. Ζωγράφος δεν φημίζεται ότι παίρνει εν θερμό αποφάσεις και ούτε κάποιος που με αφορμή κάποιο περιστατικό και μόνο θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να υποβάλει την παραίτηση του.
Άλλωστε, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η παραίτηση ενός Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμάνια σε καιρούς κρίσιμους όπως σήμερα. Όλα αυτά σίγουρα τα συνυπολόγισε πριν πάρει την απόφαση του. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να δεχτούμε ότι πράγματι η μη συμμετοχή του στη συνάντηση Μέρκελ Σαμαρά δεν υπήρξε η αιτία της παραίτησης. Αλλά η αφορμή;
Ως είθισται ο πρέσβης παρίσταται στις συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στη χώρα που υπηρετεί, εκτός από περιπτώσεις που οι συναντήσεις γίνονται κατ΄ ιδίαν.
Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Σαμαράς δεν είχε τετ-α-τετ συνομιλία με την κ. Μέρκελ καθώς συνοδευόταν από τους συμβούλους του Χρύσανθο Λαζαρίδη, Σταύρο Παπασταύρου, Σταύρο Βασιλόπουλο και τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, Στέλιο Παπαδόπουλο. Κανονικά λοιπόν ο κ. Ζωγράφος θα έπρεπε να συμμετέχει και αυτός δεδομένου ότι εκτός από την πάγια πρακτική που ακολουθείται είναι άριστος γνωστής του πολιτικού γίγνεσθαι στη Γερμανία και έχει καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γερμανική κυβέρνηση.
Οι αντικαταστάτες
Μετά την επιμονή του στην παραίτηση, στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ κυκλοφορούν τα ονόματα των πιθανών αντικαταστατών του: Ακούστηκε το όνομα του πρέσβη μας στη Λισαβόνα κ. Πάνου Καλογερόπουλου, όπως και του κ. Γιώργου Πουκαμισά, ο οποίος είναι διευθυντής του Α5 του ΥΠΕΞ, αρμόδιος για τις ελληνορωσικές σχέσεις.
Βιογραφικό
Ο κ. Ζωγράφος γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα, είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (Abitur) και διαθέτει Πτυχίο Νομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Αθηνών.
Η διπλωματική του καριέρα ξεκίνησε το 1977, οπότε διετέλεσε ακόλουθος Πρεσβείας στην Κεντρικής Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Το 1979 προήχθη στο βαθμό Γραμματέα Πρεσβείας Γ΄ στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη (Αυστρία).
Ακολούθησαν τα εξής:
• 1981 Κεντρική Υπηρεσία Υπουργείου Εξωτερικών, Αθήνα
• 1983 Αναπλ. Επικεφαλής Αρχής, Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βηρυτό (Λίβανος), προήχθη στο βαθμό Γραμματέα Πρεσβείας Β΄
• 1985 Προήχθη στο βαθμό Γραμματέα Πρεσβείας Α΄, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αννόβερο (Γερμανία)
• 1988 Προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Β΄, Αναπλ. Επικεφαλής Αρχής, Πρεσβεία της Ελλάδος στο Καράκας (Βενεζουέλα)
• 1989/1990 Επιτετραμμένος της Ελλάδος στο Καράκας
• 1990 Αναπλ. Επικεφαλής Αρχής, Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μαδρίτη (Ισπανία)
• 1991 Προήχθη στο βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Α΄
• 1994 Κεντρική Υπηρεσία Υπουργείου Εξωτερικών, Αθήνα
• 1997 Προήχθη στο βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Β΄ τάξεως
• 08/1998-11/2001 Πρέσβυς της Ελλάδος στο Ερεβάν, Αρμενία
• 11/2001-05/2005 Πρέσβυς της Ελλάδος στο Τελ-Αβίβ, Ισραήλ
• 2003 Προήχθη στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α΄ τάξεως
• 07/2005-07/2007 Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα, Δ/ντής Δ2 Δ/νσεως NATΟ-ΔΕΕ
• 2007-2011 Πρέσβυς της Ελλάδος στη Βιέννη, Αυστρία, Μόνιμος Αντιπρόσωπος σε Διεθνείς Οργανώσεις με έδρα τη Βιέννη
• 01/2012 Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων, Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα
• 09/2012 Προήχθη στο βαθμό του Πρέσβεως (full ambassador)
• 04/2013 Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βερολίνο
Ο κ. Ζωγράφος μιλά τη Γερμανική, την Αγγλική, τη Γαλλική και την Ισπανική.