Εάν η μασονική δράση συνδέεται με θεωρίες συνωμοσίας, δολοφονίες, μαφιόζικη δράση, υποθέσεις διαφθοράς, πολιτικά παιχνίδια και ασύλληπτα σενάρια, η περίπτωση της ιταλικής Propaganda Due, είναι αυτή που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όλα τα προηγούμενα δεν αποτελούν αποκύημα κάποιας νοσηρής φαντασίας.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Ο επίλογος της Propaganda Due (;) γράφτηκε και τυπικά με το θάνατο του αρχηγού της Λίτσιο Τζέλι στα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η εκτεταμένη δράση της μασονικής στοάς, είχε ήδη απολέσει τη δυναμική της, μετά την αποκάλυψη των ονομάτων επιφανών μελών της, το 1981.
Το σκάνδαλο Banco Ambrosiano
Το 1982, η Αμβροσιανή Τράπεζα, γνωστή στα ιταλικά ως Banco Ambrosiano, καταρρέει υπό τη σκιά ενός μεγάλου σκανδάλου που βαραίνει την Ιταλία. Στο προσκήνιο έρχονται τότε, οι σχέσεις του Βατικανού με τη συγκεκριμένη τράπεζα, καθώς η Τράπεζα του Βατικανού διατηρούσε σημαντικό ποσοστό μετοχών στην Ambrosiano. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται εκτός από τον πρόεδρό της Αmbrosiano, Ρομπέρτο Κάλβι, και ανώτατα στελέχη του κράτους του Βατικανού.
Έντονη μάλιστα είναι η φημολογία, ότι στο τραπεζικό σκάνδαλο συμμετείχε ο επικεφαλής του ρωμαιοκαθολικού θώκου, Πάπας Ιωάννης ο πρώτος. Ταυτόχρονα όμως η Τράπεζα του Βατικανού κατηγορείται για υπόγειες διαδρομές χρημάτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας ως δίαυλο επικοινωνίας τη Banco Ambrosiano.
Ο τραπεζίτης του Θεού
Στη σκιώδη ιστορία εμπλέκονται επιφανείς προσωπικότητες της εποχής, ενώ χαρακτηριστικό των σχέσεων που διατηρεί ο πρόεδρός της, Ρομπέρτο Κάλβι, με την Εκκλησία, είναι το προσωνύμιο που του αποδίδεται ως «Τραπεζίτης του Θεού».
Η υπόθεση άρχισε να καλύπτει ακόμα περισσότερο την Ιταλία όταν, το 1981, η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της μασονικής στοάς Propaganda Due ή P2, για να συλλάβει τον επικεφαλής της -«Σεβάσμιο Δάσκαλο» για τα μέλη της- Λίτσιο Τζέλι, με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην υπόθεση δόλιας χρεοκοπίας της τράπεζας, επενδύοντας χρήματα που προέρχονταν από τη δράση της ιταλικής μαφίας.
Παράλληλα έρχονται στο φως στοιχεία, τα οποία αφορούν στη δράση του προέδρου της Banco Ambrosiano, Ρομπέρτο Κάλβι, ο οποίος συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή με ποινή κάθειρξης 4 ετών.
Η φυλακή όμως δεν ήταν ικανή να τον αποκλείσει από τις… δραστηριότητές του, καθώς αφέθηκε ελεύθερος, ενώ εκκρεμούσε η εκδίκασης έφεσης της ποινής του. Ο Κάλβι συνέχισε να διατηρεί παράλληλα τη θέση του στην τράπεζα.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα