Σε πρωτοφανή επίπεδα έχει φτάσει φέτος η λαθραλιεία στη λίμνη Βεγορίτιδα, στα όρια των νομών Πέλλας και Φλώρινας, χωρίς να εξαιρείται το ψάρι «κορέγονος», το οποίο σε ολόκληρη τη νοτιανατολική Ευρώπη απαντάται μόνο στα συγκεκριμένα νερά.
Όπως καταγγέλλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, Νίκος Μούλας, τα δίχτυα που έχουν παράνομα τοποθετηθεί στη λίμνη υπολογίζεται, με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, ότι ξεπερνούν τα έξι χιλιόμετρα, παρότι κατά την περίοδο Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτους απαγορεύεται η αλιεία στη λίμνη, ώστε να προστατευτεί η αναπαραγωγή των ψαριών και ιδίως του κορέγονου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ευάλωτο («vulnerable») είδος από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
«Στην Ελλάδα κι όλα τα Βαλκάνια τον κορέγονο τον συναντάμε μόνο στη Βεγορίτιδα. Πρόκειται για ψάρι της οικογένειας των σολομοειδών, με πολύ νόστιμο κρέας πλούσιο σε Ω3, το οποίο -μέσω διαδικασίας εμπλουτισμού- ήρθε στη Βεγορίτιδα από τις λίμνες της Ελβετίας και της Τσεχίας δεκαετίες πριν το 1950 και κατάφερε να συμβιώσει άριστα με τον γηγενή πληθυσμό.
Η αναπαραγωγή του είναι ήδη προβληματική λόγω των κακών συνθηκών στη λίμνη, η οποία περιβάλλεται από γεωργικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να δέχεται και φυτοφάρμακα, αλλά όταν αλιεύεται την περίοδο που αναπαράγεται το πρόβλημα επιτείνεται σημαντικά» εξηγεί ο κ. Μούλας.
Κατά τον ίδιο, η λαθραλιεία «έχει ξεφύγει από κάθε όριο φέτος», γεγονός που οφείλεται και στην αποδυνάμωση του αστυνομικού τμήματος της Άρνισσας, το οποίο συντελούσε στην πάταξη του φαινομένου.
«Πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι τόσο οι αστυνομικοί, όσο και οι υπάλληλοι του δασαρχείου, που όλοι τους καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσουν, δεν έχουν το δικαίωμα να μπουν σε σκάφη για να μαζέψουν τα παράνομα δίκτυα, που το μήκος τους ανέρχεται πλέον σε χιλιάδες μέτρα.
Το φαινόμενο φέτος είναι πρωτόγνωρο, αφού τα δίχτυα είναι περισσότερα ακόμη και σε σχέση με αυτά που τοποθετούνται στην περίοδο της επιτρεπόμενης αλιείας» σημειώνει ο κ. Μούλας.
Τα δίχτυα, καθώς και εργαλεία ψαρέματος σε αρκετά σημεία εντός της λίμνης, εντοπίστηκαν από τον Σύλλογο, σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα Άρνισσας, το Δασαρχείο Έδεσσας, το τμήμα αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.
«Οι έλεγχοι στο εξής τόσο από τα μέλη του Συλλόγου όσο και από τις αρμόδιες Αρχές θα είναι καθημερινοί, ώστε να προστατευτεί η αναπαραγωγή του κορέγονου» επισημαίνει ο κ. Μούλας, διευκρινίζοντας ότι τις περιπολίες θα πραγματοποιούν μικτές ομάδες φύλαξης του συλλόγου, της αστυνομίας και του δασαρχείου.
Η αλιεία στη λίμνη κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο κάθε έτους απαγορεύεται με βάση Προεδρικό Διάταγμα του 1977 (Π.Δ. 36/1977), αλλά και με παλαιότερο βασιλικό διάταγμα. Όποιος πολίτης διαπιστώσει φαινόμενα λαθραλιείας καλείται να τηλεφωνεί άμεσα στο 100 ή στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και δασαρχεία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή