Η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τη θερμοκρασία των ωκεανών όλο και ταχύτερα και σε όλο και μεγαλύτερα βάθη, διαπιστώνει αμερικανική μελέτη.
Αυτό μεν μετριάζει την αύξηση της θερμοκρασίας στην ξηρά, απειλεί όμως με περαιτέρω αποσταθεροποίηση του κλιματικού συστήματος, προειδοποιούν οι ερευνητές.
«Εκτιμούμε ότι το ήμισυ της απορρόφησης θερμότητας από τους ωκεανούς από το 1865 μέχρι σήμερα συσσωρεύτηκε από το 1997 και μετά» αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».
Αυτό σημαίνει ότι από το 1997 ως σήμερα οι ωκεανοί απορρόφησαν την ίδια ποσότητα θερμότητας που είχαν απορροφήσει τα προηγούμενα 132 χρόνια.
Η ποσότητα αυτή φτάνει τον αστρονομικό αριθμό των 150 zettajoule, ενέργεια που ισοδυναμεί με μια πυρηνική έκρηξη σαν της Χιροσίμα κάθε δευτερόλεπτο για 75 συνεχόμενα έτη.
«Οι μεταβολές για τις οποίες μιλάμε είναι πολύ, πολύ μεγάλα νούμερα» σχολίασε ο Πολ Ντούρακ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Εθνικό Εργαστήριο «Λόρενς Λίβερμορ».
Βουτιά στα βαθιά
Η αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια, δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα βαθύτερα στρώματα των ωκεανών.
Το σίγουρο είναι ότι η θέρμανση φτάνει σε όλο και μεγαλύτερα βάθη. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίστηκε σε μια ποικιλία μετρήσεων, περίπου το ένα τρίτο της θερμότητας που έχει απορροφηθεί από το 1997 ως σήμερα κατέληξε σε βάθη άνω των 700 μέτρων.
Από προηγούμενες μελέτες είναι γνωστό ότι οι ωκεανοί απορροφούν το 90% της θερμότητας που συγκρατείται στον πλανήτη λόγω των αερίων του θερμοκηπίου – κι αυτό σημαίνει ότι οι ωκεανοί βοηθούν να παραμείνει η ξηρά κάπως πιο δροσερή.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄αόριστον. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η ικανότητα των θαλασσών να απορροφούν θερμότητα από τον αέρα μειώνεται καθώς η θερμοκρασία τους αυξάνεται.
Επιπλέον, η θέρμανση προκαλεί διαστολή του νερού και ανεβάζει έτσι τη στάθμη των ωκεανών -μια από τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι ερευνητές τονίζουν ακόμα ότι η θέρμανση των υδάτων θα μπορούσε να διαταράξει την ατμοσφαιρική και ωκεάνια κυκλοφορία και να φέρει ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ανησυχία υπάρχει εξάλλου και για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η απορρόφηση επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα από το νερό αυξάνει την οξύτητα (ρίχνει το pH) των ωκεανών και απειλεί οργανισμούς όπως τα κοράλλια.
Η κατάσταση δυστυχώς δεν πρόκειται να αναστραφεί γρήγορα, προειδοποιούν οι ερευνητές: το διοξείδιο του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αιώνες, κι αυτό σημαίνει ότι οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να θερμαίνονται ακόμα κι αν σταματήσουμε σήμερα την καύση ορυκτών καυσίμων.
Όπως λέει η ερευνητική ομάδα, «η ποσοτική εκτίμηση της θερμότητας που συσσωρεύεται στο σύστημα της Γης έχει κρίσιμη σημασία προκειμένου να κατανοήσουμε την κλιματική αλλαγή και να εκτιμήσουμε πόση ακόμα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες».
«Έχει ζωτική σημασία προκειμένου να βελτιώσουμε τις εκτιμήσεις μας για το πόσο γρήγορα θα ζεσταθεί η Γη και πόσο θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας στο μέλλον».
ΠΗΓΗ: tovima.gr