Ο Φιλ Μπλαντ είναι ένας γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Κέρτιν στην Αυστραλία.
Είναι επικεφαλής μιας ομάδας που δουλεύει στην ενδοχώρα, ψάχνοντας αυτό που κάποιος θα αποκαλούσε ψύλλους στα άχυρα.
Το σκάψιμο στην άμμο τους οδηγεί σε εντυπωσιακά ευρήματα.
Είναι ενθουσιασμένοι, καθώς ανακάλυψαν ένα γεωλογικό θησαυρό. Αυτό που βρήκαν είναι ένα κομμάτι βράχου από το διάστημα, ένα ίχνος μετεωρίτη.
«Αυτός ο τύπος μετεωρίτη έχει ηλικία 4,5 δις έτη. Είναι δηλαδή παλιότερος από τη Γη. Είναι ο αρχαιότερος βράχος, που θα κρατήσετε ποτέ στα χέρια σας.
Ήλθε σε μας πέρα από την τροχιά του Άρη. Βρισκόταν κάπου ανάμεσα σε Άρη και Δία» εξήγησε ο Φιλ Μπλαντ.
Η ομάδα χρησιμοποιεί ένα δίκτυο 32 καμερών που βρίσκονται στη Δυτική και τη Νότια Αυστραλία, για να εντοπίσει θραύσματα αστεροειδών. Όταν τα ανακαλύψει, σπεύδει επί τόπου.
«Οι κάμερες μας στέλνουν ένα mail και μας ενημερώνουν ότι εντόπισαν κάτι. Μετά μπορούμε να ελέγξουμε την πληροφορία με τη βοήθεια των υπόλοιπων, εάν έχουν βρει κάτι. Παίρνεις πολλές πληροφορίες τη νύχτα.
Λίγες μέρες αργότερα, ελέγξαμε όλα μας τα δεδομένα, ανακαλύψαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο κομμάτι» επισήμανε ο Μπλαντ.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ηλικία του μετεωρίτη ταυτίζεται με την απαρχή του ηλιακού μας συστήματος, εξαιτίας του χονδρίτη, του υλικού δηλαδή που συνθέτει το θραύσμα.
Ο γεωλόγος θεωρεί ότι αυτό που κάνουν συμφέρει και από οικονομικής σκοπιάς:
Διαστημικές υπηρεσίες όπως η NASA και η JAXA, η γιαπωνέζικη υπηρεσία, θα ξοδέψουν ένα δις δολάρια για να βρουν έναν αστεροειδή και να φέρουν δείγμα του πίσω στη Γη.
Εμείς μπορούμε να επιτύχουμε το ίδιο με πολύ λιγότερα χρήματα.
Ο Φιλ Μπλαντ και η ομάδα του θεωρούν ότι σύντομα θα είναι έτοιμοι να μας παρουσιάσουν και άλλες τοποθεσίες, όπου έχουν πέσει μετεωρίτες. Μιλούν για άλλα 10 πιθανά μέρη.
ΠΗΓΗ: euronews.com