Σε μια χολιγουντιανή ταινία αρκεί ένας ειδικός σε γεωτρήσεις με όπλο μια πυρηνική βόμβα για να αποτρέψει την έλευση του Αρμαγεδδώνα και κατά συνέπεια την καταστροφή του πλανήτη.
Η NASA, όμως, δεν θέλει να αφήσει τη σωτηρία της ανθρωπότητας από απειλητικούς αστεροειδείς στην ικανότητα αυτοσχεδιασμού οποιουδήποτε, οπότε δημιούργησε μια ειδική υπηρεσία Συντονισμού Πλανητικής Αμυνας, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με το καθήκον του εντοπισμού αλλά και της αντιμετώπισης αντικειμένων από το Διάστημα, τα οποία φτάνουν πολύ κοντά και απειλούν τη Γη.
Η σχετική υπηρεσία, αποτίοντας «φόρο τιμής» στην ομώνυμη ταινία, αποκαλείται ήδη «Γραφείο Αρμαγεδδώνος», ωστόσο οι ομοιότητες δεν σταματούν εκεί.
Πρόσφατα η NASA άρχισε να συνεργάζεται με την Εθνική Πυρηνική Διοίκηση των ΗΠΑ, με σκοπό την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα αξιοποιεί την πυρηνική τεχνολογία για να αντιμετωπιστούν τυχόν επικίνδυνοι αστεροειδείς.
Το γραφείο θα συνεργάζεται στενά με άλλες υπηρεσίες και προγράμματα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή μια ικανοποιητική εικόνα των πιθανών απειλών.
«Ο εντοπισμός αστεροειδών και η προστασία του πλανήτη μας είναι κάτι που η NASA, οι εταίροι της και η παγκόσμια κοινότητα παίρνουν πολύ σοβαρά» ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος.
Γεγονότα
«Παρ’ ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος που γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή, ο μετεωρίτης που χτύπησε στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας το 2013 και ο αστεροειδής του Χάλογουιν μας υπενθυμίζουν γιατί πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να κρατάμε τα μάτια μας στραμμένα στον ουρανό».
Στην περίπτωση που η NASA δεν καταφέρνει να βρει τρόπο αποτροπής της σύγκρουσης, τουλάχιστον θα μπορεί να ενημερώσει εγκαίρως τους κατοίκους των περιοχών που πρόκειται να πληγούν, όπως επίσης τα αρμόδια όργανα διαχείρισης καταστροφών.
Αυτήν τη στιγμή η NASA εντοπίζει περίπου 1.500 διαστημικά σώματα τον χρόνο, το 90% των οποίων έχει μήκος περίπου 900 μέτρων.
Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι να εντοπίζει και πολύ μικρότερα αντικείμενα, με το μισό μέγεθος, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα εφόσον βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.
Γι’ αυτόν τον λόγο ο προϋπολογισμός της PDCO, όπως είναι τα αρχικά της, θα φτάσει φέτος τα 50 εκατομμύρια δολάρια, σε αντίθεση με τα 4 εκατ. δολάρια που είχαν δαπανηθεί τον περασμένο χρόνο γι’ αυτόν τον σκοπό.
Στοιχεία
Ως σώματα που βρίσκονται κοντά στη Γη (NEO), χαρακτηρίζονται εκείνα που ακολουθούν τέτοια πορεία ώστε να βρεθούν σε απόσταση 1,3 αστρονομικών μονάδων από τον Ηλιο και την πιθανότητα να περάσουν 0,3 αστρονομικές μονάδες από τη Γη.
(Αστρονομική μονάδα είναι περίπου η απόσταση της Γης από τον Ηλιο, δηλαδή 150.000.000 χλμ.). Ο «Αρμαγεδδών» θα ερευνά αντικείμενα που μπορούν να βρεθούν ακόμη πιο κοντά, δηλαδή στα 7,4 εκατ. χλμ.
Επιπλέον, το νέο γραφείο θα συνεργάζεται με την αποστολή ανακατεύθυνσης αστεροειδών που διατηρεί η NASA, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει το 2020 και θα αφορά την αποστολή ρομπότ σε ένα ΝΕΟ, για να αποσπάσει υλικό αρκετών τόνων από έναν αστεροειδή και να το φέρει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
Με αυτόν τον τρόπο θα είναι αρκετά κοντά ώστε να μελετηθεί από τους αστροναύτες.
Οι πληροφορίες που θα συλλέξουν οι αστροναύτες, θα αποτελέσουν πολύτιμη βοήθεια στην έρευνα για την αποτροπή ενός… Αρμαγεδδώνα και τις επιλογές που θα μπορεί να προκύψουν, όπως η αποστολή διαστημοπλοίων για την αλλαγή τροχιάς ενός επικίνδυνου αστεροειδούς.
Μέχρι τότε, η νέα υπηρεσία θα περιοριστεί στην καταγραφή, αλλά και την προειδοποίηση σε περίπτωση συναγερμού από το Διάστημα.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr
Πηγή