Aνοιχτή επιστολή στην Γερμανίδα καγκελάριο, έστειλαν τρεις πρόσφυγες μετά και την αλλαγή στάσης που εμφανίζει σε ότι αφορά το προσφυγικό η Ανγκελα Μέρκελ λόγω και ομαδικών σεξουαλικών επιθέσεων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τρεις Σύροι και ένας Πακιστανός σε ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ εκφράζουν την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό τους για όσα συνέβησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, το Αμβούργο, τη Στουτγάρδη και τη Φρανκφούρτη.
Στην επιστολή τους οι τέσσερις πρόσφυγες από το Ντούισμπουργκ γράφουν πως «και για μας η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι ένα απαραβίαστο δικαίωμα ανεξάρτητα από το εάν κάποιος είναι άντρας ή γυναίκα. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους της χώρας υποδοχής». Αναφέρουν ακόμα ότι κατάφεραν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις βόμβες, τις πολιτικές διώξεις και τις σεξουαλικές επιθέσεις. «Είμαστε χαρούμενοι που επιτέλους είμαστε στην Γερμανία και βρήκαμε εδώ προστασία» γράφουν.
Οι συγγραφείς της επιστολής προς την Γερμανίδα καγκελάριο αναφέρουν πως πολλοί πρόσφυγες είναι μουσουλμάνοι και άλλοι χριστιανοί και μοιράζονται τις ίδιες αξίες με τους αδελφούς και τις αδελφές τους στη Γερμανία. «Τασσόμαστε υπέρ της αξιοπρέπειας και της τιμής των γυναικών έτσι όπως το Κοράνι και η Βίβλος το επιτάσσουν». Δηλώνουν ακόμα πρόθυμοι «να βοηθήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια εγκλήματα με αυτά της Κολωνίας».
Μουσουλμανικές ενώσεις και τζαμιά μπορούν να βοηθήσουν
Εντωμεταξύ, ο ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα ενσωμάτωσης από το Βερολίνο Καζίμ Ερντογάν δήλωσε πως λυπάται πολύ που δεν έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να βγουν στους δρόμους άντρες όλων των εθνικοτήτων και να πουν «μας αηδιάζει ό,τι έγινε και το καταδικάζουμε». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο του Βερολίνου RBB δήλωσε πως αυτή τη στιγμή οι γυναίκες χρειάζονται υποστήριξη και αλληλεγγύη και πως θα πρέπει να γίνεται θέμα και αναφορά παντού: «Σε γυναικείες και ανδρικές ενώσεις, σε κινηματογράφους, θέατρα, στη διαφήμιση».
Τέλος, ο Καζίμ Ερντογάν κάλεσε τους μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στη Γερμανία να ενημερωθούν προηγουμένως για το γερμανικό κοινωνικό μοντέλο. Σε αυτό θα μπορούσαν να βοηθήσουν μουσουλμανικές κοινότητες και τζαμιά. Ο ίδιος ίδρυσε το 2007 τον πρώτο τουρκικό σύλλογο ανδρών και δηλώνει ότι καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με το πατριαρχικό πρότυπο ανατροφής των μουσουλμάνων.
Πηγή: Deutsche Welle