Πώς η Ρωσία εντείνει τις κυκλωτικές πιέσεις στην κυβέρνηση της Άγκυρας. Η προσέγγιση με τους Κούρδους και το αμυντικό δόγμα με την Αρμενία.
«Από τη στιγμή που η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό, η Μόσχα τιμωρεί την Άγκυρα τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά. Τώρα ο στόχος είναι η δημιουργία περαιτέρω ανταγωνισμού με την Άγκυρα και η Ρωσία χτυπά στο αδύναμο σημείο της Τουρκίας: Τους Κούρδους», διαπιστώνει το Stratfor και επισημαίνει πως η Μόσχα ξέρει να πατά τα γεωπολιτικά κουμπιά κάθε αντιπάλου.
Ο φόβος των Τούρκων για τον πλησίασμα Ρώσων και Κούρδων -επισήμως της Συρίας, αλλά ουσιαστικώς και με τους Κούρδους της Τουρκίας- είναι πραγματικός και διαπιστώνεται από όλους τους αναλυτές. Άλλωστε, δεν μπόρεσε να το κρύψει ούτε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος εμφανίστηκε φανερά ενοχλημένος εξαιτίας των επαφών των Κούρδων με τους Ρώσους.
Κατηγόρησε δε, ο Τούρκος πρωθυπουργός, για προδοσία τον κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος. Και πήρε αφορμή γι’ αυτό από το ταξίδι του στη Μόσχα, όπου εκεί καταδίκασε την κατάρριψη από την Άγκυρα του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου πάνω από τη Συρία. Αναρωτήθηκε συγκεκριμένα, ποιο είναι το όφελος της Τουρκίας από αυτήν την ενέργεια. Σίγουρα πρόκειται για ερώτημα στο οποίο η Άγκυρα αδυνατεί να απαντήσει.
Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε συγκεκριμένα: «Κύριο καθήκον μας είναι να υψώσουμε τη φωνή μας κατά της ρωσικής σκληρότητας. Η υποστήριξη της Ρωσίας ενώ σκοτώνει αμάχους στη Συρία είναι προδοσία όχι μόνο για τη χώρα αυτή αλλά και για την ανθρωπότητα». Ο δε φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας χαρακτηρίζει τον κ. Ντεμιρτάς ως προδότη.
Προφανώς, ενόχλησε εξίσου και η διαβεβαίωση του κ. Λαβρόφ στον κ. Ντεμιρτάς, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τους Κούρδους που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία. Συγχρόνως, συζήτησαν την πιθανότητα ανοίγματος ενός γραφείου αντιπροσωπείας των Κούρδων στη Μόσχα και η Ρωσία επέμεινε στη συμμετοχή του HDP, του κόμματος των Κούρδων της Συρίας, στις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση της σύγκρουσης.
Σε όλα αυτά, το Stratfor σημειώνει πως «η συμμετοχή του HDP στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός αυτόνομου κρατιδίου στη βόρεια Συρία, που θα γινόταν προπύργιο για τη δράση του PKK. Αυτό θα ήταν τρομακτικό γεγονός για την Τουρκία και η Μόσχα το ξέρει».
Επιπλέον, το δημοσίευμα σημειώνει πως «η Ρωσική παρέμβαση στις σχέσεις των Κούρδων με την Άγκυρα έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή», καθώς μετά την παραβίαση της εκεχειρίας μεταξύ Άγκυρας και PKK η ένταση ανεβαίνει κατακόρυφα.
«Εξίσου σημαντικό, η ατζέντα της Άγκυρας για την ενίσχυση της επιρροής της στη Μέση Ανατολή δεν θέλει να αντιμετωπίσει ως εμπόδιο τις εσωτερικές συγκρούσεις και τον αντιπερισπασμό» και το δημοσίευμα καταλήγει πως «η Τουρκία απέτυχε στα σχέδια της, αυξάνοντας την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία προκειμένου να μη ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του Su – 24»…
Αλλ’ ενώ το Stratfor επικεντρώνει την ανάλυσή του μόνον στο κουρδικό μέτωπο, σοβαρές εξελίξεις συμβαίνουν στα βορειοανατολικά της Τουρκίας, στην Αρμενία, όπου στις 23 Δεκεμβρίου υπογράφηκε με πανηγυρικό τρόπο το κοινό αμυντικό δόγμα μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας.
Η είδηση αυτή έχει θορυβήσει την Άγκυρα καθώς οι πληροφορίες που έρχονται συνεχώς από την ρωσική πρωτεύουσα κάνουν λόγο για συνεχόμενη μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Τουρκία με καθαρά επιθετικό χαρακτήρα, όπως τα επιθετικά ελικόπτερα, Mi-2ΑP και Mi-8MT, ενώ γίνεται λόγος και για τους πυραύλους S-300 που έχουν εγκατασταθεί στο αρμενικό έδαφος με μέτωπο προς την Τουρκία.
Η Μόσχα προφανώς -στον επικοινωνιακό πόλεμο, και όχι μόνο- απειλεί με καινούργιο θερμό μέτωπο την Τουρκία. Λαμβανομένου υπόψη ότι προς νότο πλέει ο ρωσικός στόλος με πυραύλους μεγάλη εμβέλειας, στο δε Αιγαίο υπήρξε η προειδοποιητική βολή στο τουρκικό ψαράδικο από ρωσικό πολεμικό, αλλά και η εκτόξευση πυραύλων από την Κασπία, αποτελούν όλα αυτά μηνύματα προς τον κ. Ερντογάν, ότι η Ρωσία έχει περικυκλώσει την χώρα του από παντού.