ΥΓΕΙΑ

Σημαντική μείωση των θανάτων στην Ευρώπη από το διαβήτη

Σημαντική μείωση των θανάτων στην Ευρώπη από το διαβήτη από το 2006 έως σήμερα, δείχνει πανευρωπαϊκή συγκριτική έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια του 50ού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), το οποίο διεξήχθη στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από το 2006 ο συνδυασμός ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, μιας καλύτερης εκπαίδευσης των ασθενών και των γιατρών και της βελτιωμένης πρόσβασης σε θεραπεία και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, οδήγησε στη μείωση των θανάτων από το διαβήτη κατά 10.000 ετησίως στην Ευρώπη (και σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των θανάτων από καρδιοπάθειες που σχετίζονται με το διαβήτη).

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα περιστατικά διαβήτη συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς περισσότερα από 32 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο. Το 2013, το κόστος της θεραπευτικής αντιμετώπισης στην Ευρώπη εκτιμάται στα 100-150 δισ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης για τον Διαβήτη 2014, του οργανισμού Health Consumer Powerhouse (HCP), ο οποίος χρησιμοποιεί δείκτες όπως η πρόληψη, η αναζήτηση των περιστατικών, η εμβέλεια, η πρόσβαση σε θεραπεία/περίθαλψη κ.τ.λ., η Σουηδία κατατάσσεται πρώτη, ανάμεσα σε 30 χώρες, με 936 βαθμούς και ακολουθούν η Ολλανδία (922), η Δανία (863), το Ηνωμένο Βασίλειο (812) και η Ελβετία (799).

Η Ελλάδα (566) βρίσκεται στην 24η θέση μεταξύ των 30 χωρών (ΕΕ των 28 συν Νορβηγία και Ελβετία).

Όπως εξηγεί η δρ Μπεατρίς Σεμπόλα, η Ελλάδα, όπως πολλές νοτιανατολικές χώρες της ΕΕ, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκαμψης από την οικονομική κρίση και γι’ αυτό σε προηγούμενους ευρωπαϊκούς πίνακες κατάταξης για την υγεία, παρατηρήθηκε έλλειψη διαφάνειας του ελληνικού συστήματος υγείας.

Η ίδια σημειώνει ότι στην περίθαλψη του διαβήτη, η έλλειψη στοιχείων σημαίνει ανεπαρκή έλεγχο των διαδικασιών αντιμετώπισης και έκβασης της νόσου και επηρεάζει αναμφίβολα την ποιότητα της περίθαλψης, το επίπεδο επιπλοκών και τη θνησιμότητα.

Γενικά, η πρόσβαση στην περίθαλψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση είναι μάλλον μέτρια και άνιση, τονίζει η κ. Σεμπόλα, προσθέτοντας ότι η υγιεινή διατροφή του ελληνικού πληθυσμού που αποτρέπει την παχυσαρκία και την υψηλή πίεση είναι αυτή που πιθανώς διαφυλάσσει την Ελλάδα από το να καταλήξει τελευταία στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης για το Διαβήτη.

Για τη βελτίωση της περίθαλψης για τον διαβήτη στην Ελλάδα, η δρ Σεμπόλα τονίζει την ανάγκη να αυξηθεί η δημόσια χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας και να καθιερωθεί ένα εθνικό μητρώο για τον διαβήτη, ή τουλάχιστον να ξεκινήσει μια βασική συλλογή δεδομένων για τις διαδικασίες περίθαλψης.

Παρά το άχθος της νόσου, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν καθιερώσει βέλτιστη πρακτική για τη θεραπευτική αντιμετώπιση, τονίζει η μελέτη.

Από το 2008, όταν δημοσιοποιήθηκε ο πρώτος Ευρωπαϊκός Πίνακας Κατάταξης για τον Διαβήτη, ο αριθμός των εθνικών μητρώων για το διαβήτη δεν αυξήθηκε καθόλου.

Οι περισσότερες χώρες δεν είναι ακόμη σε θέση να παράσχουν στοιχεία για τις διαδικασίες και την έκβαση των θεραπευτικών πρακτικών.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact