Ένα κέικ που θα σας τρέχουν τα σάλια μόλις το δοκιμάσετε…
Υλικά:
Για το κέικ
• 2 φλιτ. συν 2 κ.σ. αλεύρι κοσκινισμένο
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 3/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• ¾ φλιτ. ανάλατο βούτυρο, μαλάκωσε
• 1 φλιτ. Ζάχαρη
• 1 κ.γ. βανίλια
• 2 μεγάλα αυγά
• 1 φλιτ. καλά χτυπημένο βουτυρόγαλα
Για το γλάσο καραμέλας
• 1 φλιτ. κρέμα γάλακτος
• 1/2 φλιτ. καφέ ζάχαρη
• 1 κ.σ. σιρόπι καλαμποκιού
• 1 κ.γ. βανίλια
Διαδικασία:
Για το κέικ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C με το ράφι στη μέση και βουτηρώστε μία τετράγωνη φόρμα για κέικ. Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και προσθέστε τη βανίλια.
Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα και χτυπήστε πολύ καλά. Σε χαμηλή ταχύτητα χτύπησε το αποβουτυρωμένο γάλα μέχρι να πήξει. Προσθέστε το μίγμα αλευριού σε 3 παρτίδες, ανακατεύοντας συνεχώς. Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα στη φόρμα. Ψήνετε το κέικ μέχρι να ροδίσει (περίπου 35-40’). Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει για περίπου μία ώρα.
Για το γλάσο καραμέλας
Σε μία κατσαρόλα βάζετε την κρέμα γάλακτος, τη μαύρη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και μια πρέζα αλάτι να βράζουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν το μείγμα έχει ζεσταθεί αρκετά (αν έχετε θερμόμετρο πρέπει να γράψει περίπου 100° C) 12-14’, προσθέτετε τη βανίλια. Βάλτε το κέικ σε ένα ρηχό ταψί και ρίξτε το ζεστό γλάσο καραμέλας από πάνω. Αφήστε μισή ώρα μέχρι να απορροφηθεί από το κέικ και είναι έτοιμο.