Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα η Ιαπωνία στράφηκε προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα και το ουράνιο, και η τάση αυτή φαίνεται να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.
Τα τραγικά συμβάντα του 2011 οδήγησαν στο κλείσιμο 43 πυρηνικών σταθμών ενέργειας, και τώρα η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να τους αντικαταστήσει με εγκαταστάσεις «πράσινης» ενέργειας.
Ένα από τα αντιπροσωπευτικά έργα είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο αξίας 1,1 δις δολαρίων που αναπτύσσεται στην Οκαγιάμα της νότιας Ιαπωνίας, όπως και τα δύο πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα στα ανοιχτά της περιοχής Χιόγκο στο νησί Χονσού.
Η Ιαπωνία σκοπεύει να αντικαταστήσει παραγωγή σχεδόν 2,4 γιγαβάτ από σταθμούς ορυκτών καυσίμων με έργα ηλιακής ενέργειας έως το Μάρτιο του 2016. Εξάλλου, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, η συνολική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει τριπλασιαστεί στα 25 γιγαβάτ, ενώ το 80 τοις εκατό αυτής της ποσότητας αναλογεί σε ηλιακή ενέργεια.
Τα νούμερα αυτά καθιστούν την Ιαπωνία μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές φωτοβολταϊκών κυττάρων στον κόσμο.
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ανανεώσιμης Ενέργειας της Ιαπωνίας (JREF), η ηλιακή ενέργεια στη χώρα θα καταστεί κερδοφόρα ήδη από το τρέχον οικονομικό τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή θα σημαίνει πως η βιομηχανία δε θα εξαρτάται πλέον από κυβερνητικές επιδοτήσεις.
Μόλις η Ιαπωνία καταστήσει τον τομέα της ηλιακής ενέργειας οικονομικά αποδοτικό και ανεξάρτητο, αυτό θα σημαίνει ότι η τεχνολογία είναι εμπορικά βιώσιμη και στην τελευταία από τις χώρες του G7, καθώς και σε 14 από τις οικονομίες του G20, σύμφωνα με κυβερνητικά και βιομηχανικά στοιχεία που συγκέντρωσε το JREF.
Πηγή: naftemporiki.gr
Πηγή