Το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού – 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – είναι υπεύθυνο για μόλις το 10 % των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρά το γεγονός ότι η γη πλέον απειλείται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, καταιγίδες, ξηρασίες, και άλλες σοβαρές κρίσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας έκθεσης της Oxfam, που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει συνομιλιών για το κλίμα στο Παρίσι.
Επίσης υπογραμμίζει ότι το πλουσιότερο 10% στον πλανήτη παράγει παγκοσμίως περίπου το ήμισυ του συνόλου των εκπομπών.
Η έκθεση της Oxfam, «Extreme Carbon Inequality," παρέχει νέες εκτιμήσεις των εκπομπών κατανάλωσης του τρόπου ζωής των πλουσίων και των φτωχών πολιτών στις διάφορες χώρες.
Σύμφωνα με την οργάνωση, ενώ οι διαπραγματευτές μπορούν να εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας με βάση τις συνολικές εκπομπές που παράγονται από τις αντίστοιχες χώρες τους, η ανάλυση αυτή βοηθά στη διάλυση του μύθου που λέει ότι οι πολίτες στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες είναι, κατά κάποιο τρόπο, περισσότερο υπαίτιοι για την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με την οργάνωση, ενώ οι εκπομπές αυξάνονται ταχύτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι για την παραγωγή των αγαθών που καταναλώνονται σε άλλες χώρες.
Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών τους, εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από τους πολίτες στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο επικεφαλής της Oxfam της πολιτικής για τα τρόφιμα και το κλίμα, Τιμ Γκορ δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή και η οικονομική ανισότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και δημιουργούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Η παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι πρέπει να είναι η αρχή της οικοδόμησης μιας πιο ανθρώπινης οικονομία για όλους – όχι μόνο για τους "έχοντες"- αλλά και για τους "μη έχοντες", φτωχότερους ανθρώπους που είναι οι λιγότερο υπεύθυνοι και τις πλέον ευάλωτες ομάδες απέναντι στις συνέπειες της κλιματική αλλαγής».
Η έκθεση καθιστά σαφή την έκταση αυτής της ανισότητας σε σχέση με την ευθύνη των εκπομπών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο εντός όσο και μεταξύ των χωρών.
Ειδικότερα, ένα άτομο στο πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί 175 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό, τι κατά μέσο όρο κάποιος από το κατώτερο μέρος του 10% του πληθυσμού.
Κάποιος που ανήκει στο πλουσιότερο 10% των πολιτών στην Ινδία χρησιμοποιεί, κατά μέσο όρο, μόνο το ένα τέταρτο του άνθρακα σε σχέση με κάποιον από το φτωχότερο ήμισυ του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι εκπομπές κάποιου από το φτωχότερο ήμισυ του πληθυσμού της Ινδίας είναι κατά μέσο όρο μόνο το ένα εικοστό σε σχέση με κάποιον που ανήκει στο φτωχότερο ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Στην Κίνα οι συνολικές εκπομπές των φτωχότερων, το ήμισυ του πληθυσμού της, περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι μόνο το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών του πλουσιότερου 10% στις ΗΠΑ, περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι μόνοι άνθρωποι που επωφελούνται από το status quo και οι οποίοι έχουν να κερδίσουν από μια αδύναμη συμφωνία στο Παρίσι είναι η «επίλεκτη» ομάδα των δισεκατομμυριούχων, πολλοί εκ των οποίων έχουν κάνει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους απ΄ τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
«Η αντιμετώπιση της οικονομικής ανισότητας θα έχει καθοριστική σημασία τόσο για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας όσο και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», υπογραμμίζεται.
«Η ακραία "ανθρακική" ανισότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να κρατήσει ζωντανή την πιθανότητα υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, και να προσφέρει μια σημαντική ώθηση στην χρηματοδότηση για να βοηθηθούν οι φτωχότερες και πιο ευάλωτες κοινότητες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή», τόνισε ο κ. Γκορ.
Τέλος, η Oxfam ζητά η συμφωνία του Παρισιού να αναγνωρίσει την ανάγκη να καταγραφούν οι αναπόφευκτες και μη αντιμετωπίσιμες ζημίες και απώλειες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να εγγυηθεί ότι όλα τα έργα και οι δράσεις για το κλίμα θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων.