Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και αυτό ενέχει τον κίνδυνο μίας παρατεταμένης στασιμότητας, εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ζήτησης, τονίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Assessment), ενώ προβλέπει συγκρατημένη άνοδο για τις περισσότερες μεγάλες – αναπτυγμένες και αναδυόμενες – οικονομίες.
Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2014 και 1,1% το 2015. «Οι προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης.
Η Γερμανία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% φέτος και το 2015, η Γαλλία με ρυθμό 0,4% φέτος και 1% το 2015, ενώ η ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος και να έχει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1% το 2015», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Με δεδομένη την προοπτική υποτονικής ανάπτυξης και τον κίνδυνο να εξασθενήσει περαιτέρω η ζήτηση, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κοντά στο μηδέν ή γίνει αρνητικός, ο ΟΟΣΑ συνιστά περισσότερη νομισματική στήριξη για την Ευρωζώνη.
Τα πρόσφατα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι καλοδεχούμενα, αλλά περισσότερα μέτρα είναι δικαιολογημένα, μεταξύ των οποίων και η ποσοτική χαλάρωση. Με δεδομένη την αδυναμία της ζήτησης, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν στον πλήρη βαθμό την ελαστικότητα που προβλέπεται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ».
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ρυθμό 2,1% φέτος και 3,1% το 2015, ενώ η Βρετανία αναμένεται να αναπτυχθεί 3,1% και 2,8%, αντίστοιχα. Η καναδική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί 2,3% φέτος και 2,7% το 2015, ενώ η ιαπωνική οικονομία αναμένεται, υπό την επίδραση της συνεχιζόμενης νομισματικής στήριξης, να αναπτυχθεί 0,9% και 1,1%, αντίστοιχα. Η ανάπτυξη θα είναι αρκετά ισχυρή για να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει τη συντεταγμένη προσαρμογή της σε υψηλούς αλλά πιο βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης (7,4% φέτος και 7,3% το 2015). Η ανάπτυξη στην Ινδία προβλέπεται να ενισχυθεί, ενώ η Βραζιλία προβλέπεται να έχει μία περιορισμένη ανάκαμψη μετά την ύφεση.
Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση στο Παρίσι, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και λειτουργών ως Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΟΟΣΑ κ. Ριντάρο Ταμάκι δήλωσε: «Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται ανομοιόμορφα και με συγκρατημένους μόνο ρυθμούς. Έτσι, η ανάπτυξη του εμπορίου παραμένει υποτονική και οι συνθήκες στις αγορές εργασίας των κύριων αναπτυγμένων οικονομιών βελτιώνονται μόνο βαθμιαία, με πάρα πολλούς ανθρώπους να μη μπορούν ακόμη να βρουν καλές θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Η συνεχιζόμενη αδυναμία να δημιουργηθεί μία ισχυρή και ισόρροπη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς υπογραμμίζει το επείγον της ανάληψης φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων».